Közösségi vacsora a szolidaritás jegyében

Az idei, nyolcadik Judafesten vasárnap este 150 Down-szindrómás fiatalt látott vendégül egy vacsorára a fesztivál és annak díszvendége, Lengyelország képviselője. A lengyel és az izraeli nagykövet, valamint Heisler András, a Mazsihisz elnöke műanyag tányérokkal egyensúlyozva szervírozta a lengyel ételkülönlegességet. Az esttel a szervezők más, nem zsidó társadalmi csoportokkal vállalt szolidaritásnak szeretnének hangot adni.
A Kazinczy utcai gasztro-színpad előtt egy nagyjából 100 méter hosszú, megterített asztalnál a Zene nélkül mit érek én és az Ez itt az én hazám dallamait hallgatva várták a meghívottak az ígért fogásokat, találgatták, vajon mit kapnak piros tányérjaikba. Verő Tamás, a Frankel utcai zsinagóga rabbija tovább fokozva a várakozást, a nagy hőség ellen egy esőcsináló tapsjátékkal próbálta lekötni a fiatalokat, miközben Borgula András, a Gólem színház vezetője, a Judafest egyik ötletgazdája és több tucatnyi önkéntes tányérokba porciózta a vacsorát. Az előétel egy rakott krumpliszerű lengyel specialitás volt, ún. krumpli kugli, tetején tejföllel, majd virsli következett és almás sütemény. Mindez a lengyel gasztroguru, Malka Kafka receptje alapján készült el, aki maga is részt vett a fesztiválon és az esti vacsorán, a megvalósításban pedig a Kőleves étterem, a Carmel és a Kóser Piac segített. „Lengyelországban azt szokták mondani, hogy a szívhez a gyomron át vezet az út. Hát majd jól tartalak Titeket, hogy a szívetekbe zárjatok”, mondta a vacsorán Malka Kafka.

A Judafest az utóbbi években minden alkalommal vendégül lát egy fontos társadalmi csoportot, ezzel is kifejezve azt, hogy a zsidó közösség szívesen vállal szolidaritást, más, nem zsidó csoportokkal. Két éve a dunai gáton dolgozókat vendégelte meg, tavaly a nagycsaládosok kaptak kóser vacsorát, idén pedig 150 Down szindrómával élőt és a Frankel zsinagóga közösségének 50 tagját látták vendégül. A vacsorát a lengyel nagykövetség finanszírozta.

A lengyel nagykövet, Roman Kowalski a vacsora előtt azt mondta, zsidó kultúra nélkül nincs lengyel identitás és reméli, a lengyel kultúra is szerves részét képezi majd a magyar és a zsidó kultúrának is. Heisler András, a Mazsihisz elnöke örült, hogy itt lehet, míg Ilan Mor, az izraeli nagykövet mivel nem akarta továbbhúzni az időt, csak jó étvágyat kívánt, előbb magyarul, majd héberül.

Ilan Mor, Heisler András és Roman Kowalski ételt oszt

Ilan Mor, Heisler András és Roman Kowalski ételt oszt

Aztán a két nagykövet és a legnagyobb zsidó szervezet vezetője tányérokat vettek a kezükbe és elindultak a hosszú asztal mentén. Megilletődöttség helyett sokan tapsoltak örömükben, amikor megkapták a vacsorát, bár szinte mindenkinek újdonság volt a lengyel krumplis étel, nem beszélve a nem hétköznapi „felszolgálókról”, akik egyébként jól teljesítettek. Heisler András a második körre már annyira belejött a szervírozásba, hogy egyszerre négy tányért is elbírt, Ilan Mor pedig viccesen megjegyezte, a pincérkedés lesz a következő szakmája. Az persze, hogy a jelenlévők közül mindenki minél előbb vacsorához jutott, leginkább az önkénteseknek és a támogatóknak volt köszönhető. Az Élet menete és a Judafest aktivistái, illetve a Lengyel Intézet néhány tagja is segített az ételosztásban.

A 150 Down-szindrómás fiatalt a Sorstárs Alapítvány segítségével hívták meg a különleges eseményre. Jóval többen szerettek volna részt venni a vacsorán, de a Kazinczy utca hossza, ahogyan a faasztalé is, véges. Balázs a XV. kerületből érkezett, és egy Dés László-dallal készült az esményre. A 19 éves Áginak az almás süti ízlett a legjobban, kettőt is kapott belőle, majd boldogan készített szelfit a két nagykövettel. A Frankel zsinagóga ötven önkéntese is részt vett az esten. A jó hangulatú, éneklős, beszélgetős vacsora végén filctollakat osztottak és a terítő alatti celofán papíron örökíthette meg mindenki az élményeit.

A Malka Kafka által megálmodott lengyel menüt pedig bárki megkóstolhatja egész héten a Kőleves étteremben, itt pedig közzétesszük a lengyel specialitás receptjét.

KRUMPLI KUGLI (6-8 adag)

Hozzávalók:

• 2 kg krumpli

• 2 tojás

• 2 nagy hagyma

• 15 dkg füstölt hús

• 2 kanál búzaliszt

• 2 kanál burgonyaliszt

• 2 gerezd fokhagyma

• 2 teáskanál só,

• 0,5 teáskanál feketebors

• 1,5 teáskanál majoránna

• 0,5 teáskanál erős paprika

• 4 kanál olaj

• vaj a sütőforma kikenéséhez

• sűrű tejföl 18-20%

A krumplikat és egy szem hagymát nagy szemű reszelőn lereszeljük. Leöntünk kicsit a keletkezett léből. Hozzáadjuk a felvert tojást és a  fűszereket. A másik szem hagymát kis kockákra vágjuk és megpirítjuk olajon, a végén hozzáadjuk a fokhagymát és még egy kicsit pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a masszához, jól összekeverjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokon. Az edényt kivajazzuk, beleöntjük a burgonyamasszát. Körülbelül másfél–két órát sütjük. Az első nap a kugli kicsit puha, a második nap már szépen szeletelhető. Felmelegítve, sűrű tejföllel tálaljuk.

Verő Tamás rabbi a meghívott vendégekkel
Verő Tamás rabbi a meghívott vendégekkel
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp