Csodarabbi gyógyította meg Kossuth Lajost

Több települést érintő, a zsidó kulturális örökségi helyszíneket bemutató észak-magyarországi zarándokutat valósít meg az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. A zarándokútvonalba bekapcsolják az egykori híres csodarabbik sírhelyét is Bodrogkeresztúron, Olaszliszkán és Sátoraljaújhelyen, ahová évről évre zarándokok százai látogatnak el.

Teitelbaum Mózes (1759–1841) sátoraljaújhelyi rabbi, az újhelyi rebbe a haszidizmus magyarországi népszerűsítője volt, követői „az öreg szent”-nek nevezték. Csodatévő gyógyításai révén vált híressé, messze földről is sokan zarándokoltak hozzá. A csodarabbi a legenda szerint meggyógyította a gyermek Kossuth Lajost is, és nagy jövőt jósolt neki: „Te leszel a néped zászlóhordozója”.

Teitelbaum Mózes
Teitelbaum Mózes

A program elsősorban a Bodrogkeresztúr–Mád–Olaszliszka útvonalon fellelhető zsidó kulturális örökségi helyszíneket és emlékhelyeket – zsinagógák, rabbiházak, temetők csodarabbik sírjaival – mutatja majd be.

Az Észak-Magyarországon élők tudatában Mád neve és a zsidóság elválaszthatatlan fogalmak. Ez elsősorban egy kedves anekdotának köszönhető, amely szerint a Mádról Szerencsre fuvarban lévő zsidó a szeles időben pipáját kívánta meggyújtani, és ezért úti céljának hátat fordítva indult meg szekerével, hogy kisvártatva megint otthon találja magát. Innen a mondás: „Úgy jártam, mint a mádi zsidó”, azaz hiába fáradoztam, ott vagyok, ahonnan elindultam.

Mádi templombelső
Mádi templombelső

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp