Csodarabbi gyógyította meg Kossuth Lajost

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Több települést érintő, a zsidó kulturális örökségi helyszíneket bemutató észak-magyarországi zarándokutat valósít meg az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. A zarándokútvonalba bekapcsolják az egykori híres csodarabbik sírhelyét is Bodrogkeresztúron, Olaszliszkán és Sátoraljaújhelyen, ahová évről évre zarándokok százai látogatnak el.

Teitelbaum Mózes (1759–1841) sátoraljaújhelyi rabbi, az újhelyi rebbe a haszidizmus magyarországi népszerűsítője volt, követői „az öreg szent”-nek nevezték. Csodatévő gyógyításai révén vált híressé, messze földről is sokan zarándokoltak hozzá. A csodarabbi a legenda szerint meggyógyította a gyermek Kossuth Lajost is, és nagy jövőt jósolt neki: „Te leszel a néped zászlóhordozója”.

Teitelbaum Mózes
Teitelbaum Mózes

A program elsősorban a Bodrogkeresztúr–Mád–Olaszliszka útvonalon fellelhető zsidó kulturális örökségi helyszíneket és emlékhelyeket – zsinagógák, rabbiházak, temetők csodarabbik sírjaival – mutatja majd be.

Az Észak-Magyarországon élők tudatában Mád neve és a zsidóság elválaszthatatlan fogalmak. Ez elsősorban egy kedves anekdotának köszönhető, amely szerint a Mádról Szerencsre fuvarban lévő zsidó a szeles időben pipáját kívánta meggyújtani, és ezért úti céljának hátat fordítva indult meg szekerével, hogy kisvártatva megint otthon találja magát. Innen a mondás: „Úgy jártam, mint a mádi zsidó”, azaz hiába fáradoztam, ott vagyok, ahonnan elindultam.

Mádi templombelső
Mádi templombelső

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp