Ultraortodox zsidók eltitják a nőket az autóvezetéstől

Egy észak-londoni ultraortodox zsidó közösség vezetői úgy döntöttek, hogy nem fogják beengedni az iskolába azokat a gyerekeket, akiket az anyjuk autóval visz iskolába. Egy szélsőséges haszid csoport (belziek) rabbijai megtiltották a Stamford Hillen élő nőknek, hogy autót vezessenek, mivel véleményük szerint ez nem egyeztethető össze a „szemérmesség a hagyományokban előírt szabályaival”.

Zsidó férfiak sétálnak Londonban, Stamford Hillen
Zsidó férfiak sétálnak Londonban, Stamford Hillen

Nemrég egy levelet küldtek a szülőknek, amelyben azt írják, egyre több nő vezet autót és viszi így a gyerekeit iskolába, és ez sokakban rossz érzéseket váltott ki a haszid közösségen belül.

A tiltás nyártól lépne érvénybe a levél szerint, a döntést Rabbi Yissachar Dov Rokeach ajánlásával, Izrael egyik belzi spirituális vezetőjének véleményével látták el.

Ő azt mondja, hogyha egy nőnek muszáj autóval vinnie a gyerekét iskolába – például egészségügyi okok miatt – , akkor ezt előbb engedélyeztetnie kell egy ezzel foglalkozó bizottsággal.

A döntést az ortodox körében sem nézte mindenki jó szemmel. Dina Brawer, az ortodox zsidó feminista nők szövegségének nagykövete szerint ez a döntés „valójában a nők szabadságának korlátozásáról szól, és arról, hogy a nők minél jobban függjenek a férfiaktól, és semmi köze a vallási érzékenység megsértéséhez”.

„Abszurd az a feltételezés, hogyha egy nő vezet, az ütközik a szemérmesség értékével, semmi szemérmetlen nincs az autóvezetésben.”

A Brit Zsidók Képvilői Testülete szintén elhatárolta magát a döntéstől azzal, hogy az egy marginális csoport véleményét tükrözi.

A belzi nők mindenesetre úgy nyilatkoztak, hogy ők „borzasztóan kiváltságosnak és megbecsültnek érzik magukat egy olyan közösségben, ahol a legfinomabb morális szabályokra is odafigyelnek.”

„Úgy gondoljuk, hogy az autóvezetés során nagy nyomás nehezedik a sofőrre, ahol a mi értékeink könnyen háttérbe szorulhatnak az önzéssel, a dühvel, a káromkodással és a nem megfelelő viselkedéssel szemben. Persze, elfogadjuk, ha mások nem így vélekednek, és nem akarjuk befolyásolni az ő véleményüket”.

Nem minden ortodox szekta tiltja a nőknek az autóvezetést. Ez volt az első ilyen jellegű tilás az Egyesült Királyságban.

A belziek Ukrajnából vándoroltak az Egyesült Királyságba a 18. század elején, a második világháború óta Izraelben is jelen vannak.

Múlt év szeptemberében egy hasonlóan ellentmondásos döntés született egy ortodox zsidó csoportnál, egy szervezet azt szerette volna, ha a nők az utca egyik oldalán közlekedhetnek csak egy vallásos ünnep során. Az erre felhívó posztereket leszedette a helyi önkormányzat, mivel a felhívást elfogadhatatlannak találta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp