Obama bírálta Netanjahut, és támogatásáról biztosította az izraelieket

Barack Obama amerikai elnök feltétlen támogatásáról biztosította az izraelieket egy kedd esti interjújában, és figyelmeztetett, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek a palesztin állam megteremtéséhez szabott feltételei veszélyeztetik Izrael hitelességét. Az amerikai elnök a legnézettebb izraeli tévéadónak, a kettes kereskedelmi csatornának a fő műsoridejében sugárzott műsort, a Tény címűt választotta ahhoz, hogy szóljon a nagyközönséghez.

Benjamin Netanjahu és Barack Obama
Benjamin Netanjahu és Barack Obama

Az interjúban azt mondta, szerinte az izraeliek azért nem érzik az ő támogatását, mert üzenetei csak szűrőkön keresztül jutnak el hozzájuk. Hangsúlyozta, hogy szilárdan elkötelezte magát Izrael biztonságának garantálása mellett, és hogy az amerikai-izraeli kapcsolatok mélyebbek a politikai vezetők személyes kapcsolatánál.

Az elnök kijelentette, hogy ha nem sikerül megteremteni a békét, akkor Izrael hosszú távon nagy veszélyeknek lesz kitéve. Véleménye szerint Netanjahu kijelentései arra utalnak, hogy lehetséges a palesztin állam megteremtése, de ennek megvalósulásához oly sok feltételt köt, hogy egyhamar nem lehet ezek teljesülésére számítani. “Fennáll a veszélye annak, hogy Izrael elveszti hitelességét” – hangsúlyozta.

„A nemzetközi közösség már most úgy véli, hogy Izrael nem gondolja komolyan a két népnek két államot ígérő megoldást” – tette hozzá bírálatában. „Eddig gátoltuk például az európaiak vagy mások erőfeszítéseit, azt mondtuk nekik, hogy a palesztin-izraeli viszályt csakis a két fél közös munkája oldhatja meg” – mondta.

„De ha valóban nem lesz esélye a valódi békefolyamatnak, és ha már senki sem hiszi el, hogy egyáltalán létezik békefolyamat, akkor sokkal nehezebb lesz a telepesek építkezései miatt vagy a jelenlegi helyzet miatt aggódókkal vitatkozni” – mutatott rá Barack Obama.

Az amerikai elnök elmondta, hogy szerinte aggasztó az az izraeli politikai álláspont, amelyet kizárólag a félelem irányít, és ez oda vezethet, hogy Izrael elveszíti alapvető értékeit.

Iránnal kapcsolatban biztosította az izraelieket, hogy megérti félelmeiket, de kijelentette, hogy a tények és az adatok elemzése alapján az iráni atomfegyverkezés megelőzésének legjobb módja a megállapodás.

„Egy katonai támadás nem oldaná meg a problémát. Még ha Amerika részt venne is benne, ez ugyan időlegesen lelassítaná az iráni nukleáris programot, de nem semmisítené meg azt” – mondta Obama.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp