A mi izraeli konyhánk: variációk kaszinótojásra

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az izraeli MasterChef tavalyi évadjában egy nyolcvan év körüli magyar zsidó bácsi a kaszinótojással jutott át a selejtezőn, jogosan elbűvölve vele a zsűri séfjeit, akik az egekig dicsérték az itt újdonságnak számító alapötletet. E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából. A magyar konyhában a kaszinótojásnak megvan az őt megillető helye, mindenki ismeri a leginkább húsvétra, karácsonyi hidegtál részeként, vagy szilveszterkor tálalt finomságot. Melegen ajánlott minden fogadásra, vagy vendégváró hidegsalátás asztalra, friss péksütemények mellé is.

A nagyon egyszerű alaprecept végtelenül variálható kedvenc ízeinkkel, a megtöltött tojásokat egyéni karakterrel ruházhatja fel a játékos kedvű főzőcskéző. Remek konyhai szórakozás ízekkel, színekkel és formákkal.

variaciok kaszinotojasra1
variaciok kaszinotojasra1

 

Hagyományos kaszinótojás
 
A tojásokat 10 percig főzzük, majd a főzővízben hagyjuk kihűlni. Meghámozás után óvatosan félbevágjuk, a sárgáját kivesszük és külön edénybe tesszük és villával alaposan összetörjük. Az elkészült krémmel újra megtöltjük a tojásokat, ízlés szerint kicsinosítjuk őket, és salátalevelekre, francia salátára tesszük, vagy egyszerűen magában, pirítós mellé tálaljuk.

Töltelék:
4 tojás összetört sárgával készülnek, melyekhez ízlés szerinti mennyiségben hozzákeverünk:
1 evőkanál majonézt
1 mokkáskanál mustárt
1 evőkanál tejfölt
ízlés szerinti metélőhagymát vagy petrezselymet
sót, borsot

Töltelék-variációk

Gombás karobos:

4 főtt tojás sárgája
kis fej vöröshagyma fele
100 g gombafej
1 kiskanál karobpor
1 evőkanál szójaszósz
só, bors

 
Az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon megpirítjuk, és hozzáadjuk az apróra vágott gombafejeket. Újabb rövid pirítás után karobport és kevés szójaszószt teszünk hozzá. Ennek igen erőteljes az íze, ezért érdemes fokozatosan hozzáadni a tojássárgákkal elkevert majonézhez. Sóval, borssal fűszerezzük.

Avokádós:

4 főtt tojás sárgája
2 evőkanál (40 g) puha, törhető avokádó
1/2 evőkanál majonéz
1 mokkáskanál mustár
metélőhagyma
2 kiskanál citromlé
só, bors

Tonhalas:

4 főtt tojás sárgája
2 evőkanál tonhal
1 evőkanál majonéz
1 mokkáskanál mustár
metélőhagyma
só, bors
(illik hozzá apróra vágott savanyú uborka és csipetnyi kapor)

 

Szárított paradicsomos:
4 főtt tojás sárgája
kis fej vöröshagyma fele apróra vágva és olivaolajon megpirítva
1/2 evőkanál szárított paradicsom
1 evőkanál majonéz
1 mokkáskanál mustár
1 kiskanál citromlé
só, bors

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp