Fejkendőt viselő muszlim nő javára döntött az amerikai legfelsőbb bíróság

Egy vallási okból fejkendőt viselő muszlim nő javára döntött hétfőn az amerikai legfelsőbb bíróság, a nő sérelmezte, hogy az Abercrombie & Fitch divatcég a hidzsáb miatt nem volt hajlandó alkalmazni őt. A pert az amerikai Egyenlő Foglalkoztatási Esélyek Bizottsága (EEOC) indította Samantha Elauf nevében, akit 2008-ban az Oklahoma állambeli Tulsában nem vettek fel az Abercrombie Kids nevű helyi gyermekruházati boltba. A cég az akkor 17 éves nőt az alkalmazottak megjelenésére vonatkozó belső elírásokra hivatkozva nem alkalmazta.

Samantha Elauf
Samantha Elauf

Elaufnak első fokon 20 ezer dolláros kártérítést ítéltek meg, egy fellebbviteli bíróság azonban az Abercrombie-nak adott igazat. A legfelsőbb bíróság hétfői ítéletében ugyan nem marasztalta el a céget diszkrimináció miatt, de Elauf mellé állt.

A legfelsőbb bíróság idén másodszor döntött diszkriminációt sérelmező muszlim javára. A testület egy januárban meghozott ítélete szerint az arkansas-i büntetés-végrehajtás megsértette egy rabnak a szabad vallásgyakorláshoz való jogát azzal, hogy megtiltotta a szakállviselést.

Az Egyesült Államok legmagasabb szintű bírósága tavaly egy keresztény tulajdonosok által vezetett cégnek adott igazat, amely vallási alapon nem volt hajlandó állni alkalmazottai egészségbiztosításának a fogamzásgátlást fedező részét.

A bíróság hétfőn semmisnek nyilvánította egy pennsylvaniai férfi, Anthony Elonis büntetését. A férfit azzal a gyanúval tartóztatta le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), hogy fenyegető rapszövegeket közölt a Facebookon. Ezzel váddal volt felsége, egy óvodai csoport és rendőrök jelentették fel. Elonis, akit alsóbb szinten több mint háromévi szabadságvesztésre ítéltek, azt állította, hogy a szólásszabadsághoz való jogát gyakorolta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp