Óriási sikert aratott a Budapesti Fesztiválzenekar Párizsban

2400 néző állva ünnepelte Párizsban a Budapesti Fesztiválzenekart Fischer Iván vezényletével kedden este. Magyarországon legközelebb június elején lépnek fel: június 2. és 4. között elhagyatott zsinagógákba látogatnak el. A magyar együttes a francia főváros legújabb koncerttermében, a januárban felavatott Philharmonie hangversenypalotában lépett fel. A teltházas koncert végén a 2400 néző ovációval, hosszú perceken át ünnepelte a zenekart.

Fischer Iván
Fischer Iván

Brahms kulcsszerepet játszik a Budapesti Fesztiválzenekar idei évadjában, a májusi európai turnén a komponista mind a négy szimfóniáját eljátssza az együttes. Párizsban a 3. és 4. szimfóniát hallhatta a közönség.

A zeneigazgató “nagy kalandnak” nevezte, hogy az új hangversenypalotában lépett fel az együttes, ahol a közönség teljesen körbeveszi a középen játszó zenészeket. Az akusztikai beállításokért felelős Tojota Jaszuhisza a “szakmában óriási tekintélynek” számít. Fischer Iván elárulta, hogy a japán akusztikus által tervezett termeket szereti a legjobban a világon, mert “egyszerre nagyok, ugyanakkor intimek”.

Tojota Jaszuhisza egyébként gyakran látogatja a magyar zenekar koncertjeit, mert nagyon érdekli, ahogy a Fesztiválzenekar “különleges ülésrenddel és különleges egyensúllyal muzsikál, teljes másképp, mint a legtöbb zenekar a világon”.

A Fesztiválzenekar zenészei Magyarországon legközelebb június elején lépnek fel: június 2. és 4. között elhagyatott zsinagógákba látogatnak el, Nagykanizsára, Mezőcsátra és Pápára.

“A hely mérete határozza meg, hogy mit játszunk. A lényeg, hogy odahívjuk az embereket, koncertet adunk, s közben egy rabbi mesél a régi zsidó életről és a zsinagóga funkciójáról, megismerteti a hallgatókat az épülettel és a zsidó mindennapokkal. A cél, hogy csökkenjenek az előítéletek” – hangsúlyozta Fischer Iván.

“A projekt nagyon érdekli a franciákat és szeretnének minket Franciaországba is elhívni, mert itt is nagyon sok elhagyatott zsinagóga található különböző kisvárosokban” – mondta a zeneigazgató. Az együttes várhatóan Provence-ban és Ausztriában tart majd zsinagógakoncerteket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp