Sávuot a Szim Salomban

Töltsük együtt a Tóra-adás ünnepét a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközségben és a Bálint Házban! Sávuot előestéjén május 23-án, szombaton a Szim Salom-zsinagógában ünnepi gyertyagyújtás, istentisztelet, és közös tanulás Langer Árminnal, majd siúr a Bálint Házban Kelemen Katalin rabbival. Május 24-én, vasárnap ünnepi sávuoti istentisztelet a Szim Salom-zsinagógában, a Tízparancsolat felolvasásával és hüpe-szertartással.

Sávuot előestéjén május 23-án, szombaton

19 órakor ünnepi gyertyagyújtás, Havdala, Erev Sávuot istentisztelet

19.30-kor hagyományos, tejes ételekből álló piknik vacsora

20.15 – 21.15 tanulás Langer Ármin rabbinövendékkel:

Elfogadnák-e a rabbik ma Rúth betérését?

“Ahová te mész, megyek én s ahol meghálsz, hálok meg én, néped az én népem, istened az én istenem” – A zsidó hagyomány szerint Rúth ezzel a kinyilatkoztatással vállalta föl önként a zsidóságot és lett így az első betérő. De vajon elfogadná-e Sámmáj és Hillél Rúthot a zsidó nép tagjának? S a mai napok rabbinikus bíróságai átengednék Rúthot a vizsgán?

A zsidó betérés változásait bibliai, talmudi és poszt-talmudi források alapján fogjuk tanulmányozni.

21.30-kor együtt sétálhatunk át a Ráday utcából a Bálint Házba (VI., Révay u. 16.), ahol Kelemen Katalin rabbi siúrján vehetünk részt 22.15-től 23 óráig:

Szabadság és Tóra: ” ‘…az írás Isten írása, bevésve a táblákba.’ Ne azt olvasd: chárút (bevésve), hanem chérút (szabadság)…” [Pirké Ávot: 6:2]

Hogyan lehet egy szöveg egyszerre kőbe vésett és szabad? Mit köszönhetünk mi, mai zsidók annak, hogy őseink feltalálták az interpretációt? Mi az, ami a legnagyobb kacajra fakasztja az Örökkévalót? Megtudhatjuk ebből a siúrból.

(A Bálint Ház Éjszakájának további programjai május 23-án itt.)

Sávuot napján, május 24-én, vasárnap 10.30-kor

ünnepi sávuoti istentisztelet a Szim Salom-zsinagógában, a Tízparancsolat felolvasásával, hüpe-szertartással. Vezeti: Kelemen Katalin rabbi és Langer Ármin rabbinövendék.

Ezután az új tagok köszöntése, kidus és tejes ételekből álló piknik ebéd.

Kérjük, hogy aki teheti, a piknik étkezésekre hozzon könnyen tálalható édes és sós tejes ételeket, salátákat, gyümölcsöket mindkét napon.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp