Sávuot a Szim Salomban

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Töltsük együtt a Tóra-adás ünnepét a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközségben és a Bálint Házban! Sávuot előestéjén május 23-án, szombaton a Szim Salom-zsinagógában ünnepi gyertyagyújtás, istentisztelet, és közös tanulás Langer Árminnal, majd siúr a Bálint Házban Kelemen Katalin rabbival. Május 24-én, vasárnap ünnepi sávuoti istentisztelet a Szim Salom-zsinagógában, a Tízparancsolat felolvasásával és hüpe-szertartással.

Sávuot előestéjén május 23-án, szombaton

19 órakor ünnepi gyertyagyújtás, Havdala, Erev Sávuot istentisztelet

19.30-kor hagyományos, tejes ételekből álló piknik vacsora

20.15 – 21.15 tanulás Langer Ármin rabbinövendékkel:

Elfogadnák-e a rabbik ma Rúth betérését?

“Ahová te mész, megyek én s ahol meghálsz, hálok meg én, néped az én népem, istened az én istenem” – A zsidó hagyomány szerint Rúth ezzel a kinyilatkoztatással vállalta föl önként a zsidóságot és lett így az első betérő. De vajon elfogadná-e Sámmáj és Hillél Rúthot a zsidó nép tagjának? S a mai napok rabbinikus bíróságai átengednék Rúthot a vizsgán?

A zsidó betérés változásait bibliai, talmudi és poszt-talmudi források alapján fogjuk tanulmányozni.

21.30-kor együtt sétálhatunk át a Ráday utcából a Bálint Házba (VI., Révay u. 16.), ahol Kelemen Katalin rabbi siúrján vehetünk részt 22.15-től 23 óráig:

Szabadság és Tóra: ” ‘…az írás Isten írása, bevésve a táblákba.’ Ne azt olvasd: chárút (bevésve), hanem chérút (szabadság)…” [Pirké Ávot: 6:2]

Hogyan lehet egy szöveg egyszerre kőbe vésett és szabad? Mit köszönhetünk mi, mai zsidók annak, hogy őseink feltalálták az interpretációt? Mi az, ami a legnagyobb kacajra fakasztja az Örökkévalót? Megtudhatjuk ebből a siúrból.

(A Bálint Ház Éjszakájának további programjai május 23-án itt.)

Sávuot napján, május 24-én, vasárnap 10.30-kor

ünnepi sávuoti istentisztelet a Szim Salom-zsinagógában, a Tízparancsolat felolvasásával, hüpe-szertartással. Vezeti: Kelemen Katalin rabbi és Langer Ármin rabbinövendék.

Ezután az új tagok köszöntése, kidus és tejes ételekből álló piknik ebéd.

Kérjük, hogy aki teheti, a piknik étkezésekre hozzon könnyen tálalható édes és sós tejes ételeket, salátákat, gyümölcsöket mindkét napon.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp