Elindult a sábeszbusz Izraelben

Shabus néven indítottak szombati járatot izraeli aktivisták, akiknek elegük lett abból, hogy az országban az ünnepnapon nincs tömegközlekedés a városokban. Alig pár napja tart a kezdeményezés, de már most komoly népszerűségnek örvend.

Hónapok óta az interneten, a közösségi oldalakon, de már a Knesszetben is folyamatos a vita arról, hogy legyenek-e buszjáratok szombaton vagy nem. A támogatók szerint a szombati tömegközlekedésre azért van szükség, mert Izraelben élnek szegény családok, akiknek nincsen személygépkocsijuk, s így nem tudnak sehova elmenni pihenni, vagy szórakozni. A másik ok pedig, hogy elsősorban „zöld buszokat” indítanának útnak, ami csökkentené a környezetszennyezést a városokban. Végül 12 jeruzsálemi aktivista megunta a vitát és bejelentette: saját buszjáratot indítanak. Május 1-én éjjel startolt a „Shabusnak” nevezett járat, ami hivatalosan „szövetkezeti buszként” van számon tartva , így nem ütközik törvénybe a buszjárat üzemeltetése.

A Shabus minibuszokat egy palesztin autóbusz vállalattól bérlik Kelet-Jeruzsálemben. Elsősorban a szórakozóhelyekhez, múzeumokhoz, mozikhoz mennek a járatok, de szükség esetében a kórházaknál, az idősek otthonánál, és a rendőrségnél is megállnak. Ez utóbbiakkal kapcsolatban aktivisták egy teljesen külön járatot terveznek indítani, főleg az idősek és a szegény betegek számára.

Egyelőre a Shabus csak péntek éjjel, szombat hajnalban és reggel, majd pedig a sötétedés után közlekedik Jeruzsálem belső részeiben. Ugyanakkor a mozgalom tagjai bíznak abban, hogy idővel napközben is indíthatnak járatokat nemcsak a külvárosokba, hanem a környező településekre. A kezdeményezés nem maradt meg Jeruzsálemen belül: már Tel Avivban, Kfae Sababan és Modinban szintén jöttek létre csoportok, akik a Shabus helyi változatát akarják útnak indítani.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp