Romok közé terítették a vörös szőnyeget a gázai filmfesztiválon

Emberi jogi dokumentumfilm-fesztivált rendeztek Gázában egy, a tavalyi Izrael és a Hamasz közötti konfliktus során megsérült negyedben. A fesztiválokról elmaradhatatlan vörös szőnyeget a lerombolt épületek közé terítették, de nem sztárok, hanem a negyed lakói vonultak rajta. Először rendeztek filmfesztivált Gázában, ahol a ’80-as években kirobbant első intifáda óta még mozi sem működik. A fesztivált ráadásul abban a Shijaiyah elnevezésű városrészben rendezték, amelyet a tavalyi izraeli-Hamasz háború során a legtöbb bombatalálat ért. Az izraeli hadsereg szerint ugyanis a Hamasz az amúgy sűrűn lakott negyed alá építette a legtöbb csempészalagutat. Most a romok között 28 dokumentumfilmet vetítettek, a filmek különböző országokból érkeztek, méghozzá emberi jogok témakörben.

A fesztivált egy helyi filmgyártó cég, a Lama szervezte, és főként a helyi lakosság segítségével sikerült megvalósítani. A vetítővásznat egy megrongált épületre erősítették, az eltakarított romok közé pedig egy 70 méter hosszú vörös szőnyeget fektettek le. A szőnyegen viszont nem celebek vonultak, hanem a helyiek, akik így közelítették meg a vetítések helyszínét. „Ezzel fejeztük ki a lakosságnak, hogy mindannyian fontos emberek” – nyilatkozta Szaud Abu Ramadan, a fesztivál igazgatója a +972 hírportálnak.

Ramadan elmondása szerint a filmfesztiválnak fontos üzenete van a külvilág számára, ezzel szeretnék ugyanis felhívni a figyelmet arra, hogy majdnem egy évvel a harcok befejezése után Gáza egy része még mindig romokban áll. Az emberek pedig lehetetlen körülmények között élnek, például a fesztivál ideje alatt volt először áramszolgáltatás a környéken, addig a helyiek gyertyákkal világítottak.

A filmfesztivál azonban a palesztin szervezetek, a Ciszjordániát irányító Fatah és a Gázában uralkodó Hamasz számára is üzenetet hordoz. Ramadan szerint a két szervezet rivalizálása szintén ellehetetleníti az életet az övezetben. Izrael ráadásul azzal is vádolja a Hamaszt, hogy a háború folyamán élő pajzsként kezelte a civil lakosságot, az áldozatokat és a lebombázott épületeket pedig propaganda célokra használta fel. A fesztivál helyszínéül választott negyed pusztulása például kimondottan a terrorszervezet céljait segítette.

A fesztivál szervezői viszont Gáza egy másik arcát is szívesen megmutatnák. „Van még egy fontos üzenetünk, mégpedig az, hogy Gáza nem csak lerombolt házakat, szegénységet és Izraelre rakétákat lövöldöző fegyvereseket jelent. Fontos a számunkra, hogy a világ tudja, Gázában emberek élnek, akik szeretik az életet, békét akarnak és filmeket nézni. Vagyis normális életet szeretnének élni” – mondta Ramadan.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp