Izrael: zavargások Jeruzsálem napján

Szigorú biztonsági intézkedések mellett több ezer izraeli vonult át Jeruzsálem főként arabok lakta részein, hogy megemlékezzenek az óváros elfoglalásáról. Jeruzsálem napján azt ünneplik, hogy Izrael 1967-ben elfoglalta a történelmi negyedet a hatnapos háborúban.

Jeruzsálem napja
Jeruzsálem napja

A tömeg zászlókat lengetve és énekelve vonult át a Damaszkuszi kapun, amely a muzulmán negyed bejárata, majd tovább haladt a Siratófalhoz.

Az ünneplésen zavargások törtek ki, amelyek gyakoriak ilyenkor, mert az arab lakosság provokációnak tekinti az ünneplést. Az izraeli rendőrség hat palesztint letartóztatott.

Egy baloldali izraeli szervezet képviselője így vélekedett a megemlékezésről:

– A felvonulás alatt az óvárost lezárják, és a lakóknak megtiltják, hogy be- vagy kimenjenek. Ők azt mondják, hogy ilyenkor úgy érzik magukat, mint egy börtönben, bezárva a házukba. Meg is támadják őket, néhány házban kárt is tesznek – mondta az Amim szervezet tagja, Ahmad Sub Laban.

Kelet-Jeruzsálem és az óváros 1967-es elfoglalását és beolvasztását a nemzetközi közösség nem ismerte el. Izrael egész Jeruzsálemet egységesen fővárosának tekinti.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp