Izrael: zavargások Jeruzsálem napján

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Szigorú biztonsági intézkedések mellett több ezer izraeli vonult át Jeruzsálem főként arabok lakta részein, hogy megemlékezzenek az óváros elfoglalásáról. Jeruzsálem napján azt ünneplik, hogy Izrael 1967-ben elfoglalta a történelmi negyedet a hatnapos háborúban.

Jeruzsálem napja
Jeruzsálem napja

A tömeg zászlókat lengetve és énekelve vonult át a Damaszkuszi kapun, amely a muzulmán negyed bejárata, majd tovább haladt a Siratófalhoz.

Az ünneplésen zavargások törtek ki, amelyek gyakoriak ilyenkor, mert az arab lakosság provokációnak tekinti az ünneplést. Az izraeli rendőrség hat palesztint letartóztatott.

Egy baloldali izraeli szervezet képviselője így vélekedett a megemlékezésről:

– A felvonulás alatt az óvárost lezárják, és a lakóknak megtiltják, hogy be- vagy kimenjenek. Ők azt mondják, hogy ilyenkor úgy érzik magukat, mint egy börtönben, bezárva a házukba. Meg is támadják őket, néhány házban kárt is tesznek – mondta az Amim szervezet tagja, Ahmad Sub Laban.

Kelet-Jeruzsálem és az óváros 1967-es elfoglalását és beolvasztását a nemzetközi közösség nem ismerte el. Izrael egész Jeruzsálemet egységesen fővárosának tekinti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp