A Vatikán elismeri a palesztin államot

A Vatikán bejelentette szerdán, hogy elismeri a palesztin államot.

Átfogó szerződés készült szerdán a vatikáni-palesztin kétoldalú bizottság munkaülésén a katolikus egyház palesztinai életének és tevékenységének alapvető szabályozásáról, s ebben szerződő félként a Palesztinai Felszabadítási Szervezet helyett a Szentszék már a “Palesztin Állam” megnevezést használja.

A szerződést rövidesen aláírják. “Igen, ez annak elismerése, hogy az állam létezik” – közölte Federico Lombardini, a Vatikán szóvivője. Az aláírásra Mahmúd Abbász palesztin elnök szombati római látogatása adhat alkalmat, amikor talákozik Ferenc pápával két palesztinai születésű apáca szentté avatásának előestéjén.

Néhány nappal korábban pedig Barack Obama, amerikai elnök nyilatkozott úgy az Arab Médiának, hogy hisz a kétállami megoldásban. “A palesztinok megérdemlik, hogy vége legyen az ország megszállásának, és az ebből fakadó mindennapos megaláztatásoknak.”

Az egyházfő 2014-es szentföldi látogatása során a hivatalos programja már a palesztin állam elnökeként utalt Abbászra, és a legfrissebb vatikáni évkönyvben a palesztin nagykövetet is a palesztin állam képviselőjének nevezik.

Ami az előzményeket illeti, a Szentszék már az elfogadása napján, 2012. november 29-én támogatásáról biztosította az ENSZ Közgyűlésének azt a határozatát, amely Palesztinát “nem tag megfigyelő államként” ismerte el. A Vatikán maga is megfigyelő a közgyűlésben, szavazati joga nincs.

Jó lenne, ha a szerződés segítene egy elismert, független, szuverén, demokratikus palesztin állam megalapításában – mondta a L,Osservatore Romano című lapnak Antoine Camillieri vatikáni külügyminiszter-helyettes, amikor az elismerés várható politikai hatásáról kérdezték.

Izrael kiábrándítónak és a közel-keleti békefolyamatra nézve károsnak minősítette a vatikáni döntést. A szerződést tanulmányozni fogják, és a válaszlépést ennek alapján fontolják meg – közölte a külügyminisztérium.

A palesztin elnök egyik közeli munkatársa, Nabíl Saat szerint “ez nagyon fontos elismerés, mivel a Vatikánnak nagyon fontos a politikai státusa, amely a spirituális státusából fakad”. “Reméljük, (példáját) más európai országok is követik” – mondta.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp