Izrael legújabb csodája: A gazellák völgye Jeruzsálemben

Ki akar szabadon szárnyaló zöld papagájt, vagy szökkenő gazellákat látni egy város kellős közepén? Erre immáron lehetőség nyílt Izrael első és egyetlen városi természetvédelmi területének megnyitásával. Noha a forgalmas Pat kereszteződésnél lévő Gazellák völgye nem nagyobb, mint Jeruzsálem óvárosa (azaz kb. 0,25 km2) – mégis egyedülállónak számít a maga nemében. Miért is?

Gazellák völgye Jeruzsálemben
Gazellák völgye Jeruzsálemben

Rövid történelem

Hetven-nyolcan évvel ezelőtt ezen területen a Maale HaHamisha és a Kiryat Anavim kibucok még alma- és cseresznye fa ligeteket gondoztak állami támogatással, azonban az új jeruzsálemi lakónegyedek, valamint a forgalmas utak felbukkanásával ezzel felhagytak, és kerteket benőtte végül a gaz. A környéken felépült a korábbi miniszterelnök, Ehud Olmert korrupciós botrányával fémjelzett, és a jeruzsálemi táj fölé magasodó luxus épülettömb, a Holy Land. A beruházók kinézték maguknak a parlagon heverő egykori paradicsomot egy 1400 fős lakótömb számára – majd megkezdődött az évtizedekig tartó bírósági csatározás a zöldek és a pénzemberek között. A civilek és a természetvédők győztek, ami részben annak is köszönhető, hogy a városvezetés is az ügyük mellé állt. A per kedvező fordulata után megkezdődött annak 90 millió sékelnek (kb. 5,4 milliárd forint) összegereblyézése, amely segített a semmiből elővarázsolni ezt a mini csodát.

Miért olyan különleges?

A területen öt tavat, és két patakot létesítettek, melyet a jeruzsálemi Bibliai állatkert vizéhez hasonlóan vízkeringetős rendszerrel újrahasznosítanak. A tó körül nyugágyak vannak elhelyezve, a buja, bogánccsal, és virágokkal teli rétek közepére pedig óriási, narancsszínű párnákat helyeztek – ezekhez kis utak vezetnek. A párnák vízhatlan anyagát ugyan tarkítja pár lábnyom, de még így sem mindennapi, hogy egy természetvédelmi terület közepén otthonos kényelemben lehet a látogatóknak része.

Ezen kívül több madármegfigyelő hely, a csoportok számára kiépített pihenőhelyek (azaz fatönk-székek) várják a városból kiszakadni vágyókat. A tájat azonban csak kívülről lehet megfigyelni: a terület belseje egy kihalóban lévő gazellafaj magán birodalma. Az itt található 17 példányt magán kollekciókból és állatkertekből kellett összegyűjteni. Az Egyesület a Természetvédelméért szervezet városi természetmegóvó részlegének a koordinátora, Amir Balaban szerint „ez a gazellafajta szerepel a Bibliában, pontosabban a zsoltárokban és az Énekek énekében”. Balaban úgy véli, Jeruzsálem és a gazellák mindig is együtt jártak.

Ott jártunkkor azonban a gazellák vagy sztrájkoltak, vagy meleg déli napsütésben szunyókáltak valahol: mi egyet sem láttunk közülük. A bejáratnál lévő információs irodában viszont elvileg lehet kölcsönözni távcsövet, amivel nagyobb esély van a nyomukra bukkanni. Mindenesetre a többi madár, köztük a zöld papagáj és maga a csodálatos táj látványa kárpótolt bennünket.

És a jövő

Gazellák völgye nemcsak az állatok számára lett megalkotva. Az iskolások számára oktatási programok indulnak itti, a felnőtteket pedig zenei koncertek és csoportos túrák várják majd – sőt, péntek este alternatív, közösségi Szombat köszöntést is terveznek a parkban tartani.

A park látványterve
A park látványterve

Amir Balabannak már van tapasztalata: ő a Knesszet melletti, Gán Szaker parkban lévő városi madármegfigyelő hely igazgatója. Ott egy apró, náddal félig benőtt tó ad pihenőhelyet a madaraknak, melyeket egy álcázott lesből lehet megfigyelni. Romantikus, és talán kevésbé ismert látnivaló a természetkedvelők számára, szintén ajánlom.

A Gazellák völgye projekt kb. tíz múlva fog befejeződni. Lesznek itt kávézók, és valószínűleg az utakat is le fogják betonozni, viszont akkor már csak belépőjeggyel lehet ide bejutni – ezt szerintem ne várjunk meg, hanem aki teheti, az látogassa meg a parkot.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp