Heisler András marad a Mazsihisz elnöke

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a jelenlegi elnököt, Heisler Andrást választotta a szervezet elnökévé vasárnapi tisztújító közgyűlésén. A Mazsihisz egyelőre egy alelnököt választott Kiss Henriett személyében.

A 116 szavazó közül a jelenlegi elnökre, Heisler Andrásra 78-an voksoltak, Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) elnöke 37 szavazatot kapott, egy szavazat érvénytelen volt. A másik két jelölt, Feldmájer Péter, a Mazsihisz eddigi alelnöke és Weisz Péter, a Gyöngyösi Zsidó Hitközség elnöke a szavazás előtt visszalépett.

Heisler András 2013. júniusa óta áll a szervezet élén, mostani megbízatása négy évre szól.

Heisler András
Heisler András

Az ügyvezető igazgatói posztra a tisztséget jelenleg betöltő Kunos Péter volt az egyetlen jelölt. A leadott 111 szavazatból a 13 érvénytelen kivételével valamennyi szavazat őt támogatta. Kunos Pétert 2014 júliusában választották meg a Mazsihisz ügyvezető igazgatójának.

Heisler András a szavazás előtt mondott beszédében hangsúlyozta: az általa képviselt stratégia az, hogy a Mazsihisz erős, nagyon öntudatos és független szervezet legyen. Ennek a stratégiának “van hozadéka”, hiszen “kemény kiállásuk ellenére” kaptak a kormánytól olyan gesztusokat, amilyeneket korábban nem tudtak volna elképzelni.

A Mazsihisz elnöke szerint létezik egy másik stratégia is, amely “lágyabb, finomabb” módon közelít a hatalomhoz, ezáltal remélve különböző javakat. Ez a stratégia is eredményes, hiszen a DZSH fel tudta újítani a zsinagógáját és annak környezetét. A két stratégia között azonban fontos különbség van – figyelmeztetett -, az egyik független, a másik alattvalói státuszt biztosít a Mazsihisz számára.

Horovitz Tamás a választás előtt arról beszélt, a DZSH elnökeként nyolc év alatt elérte, hogy a debreceni közösség minden téren megújult. A fejlesztések során pedig együttműködtek, ha kellett nemzetközi szinten, ha kellett a városvezetéssel, vagy éppen az Európai Unióval. Úgy fogalmazott: “mindenkivel tárgyalóasztalhoz ültünk, mert egy célunk volt, építeni a zsidóságunkat. Mára pedig elértük, hogy jó zsidónak lenni Debrecenben”.

A DZSH elnöke felidézte, hogy fellépett a holokauszttagadó képviselők ellen, és azt ígérte, ha megválasztják, a Mazsihisz elnökeként sem fogja tűrni a zsidó közösség elleni támadásokat.

A közgyűlésen 57 szavazattal a Mazsihisz alelnökének választották Kiss Henriettet, aki az előző ciklusban a választási és számvizsgáló bizottság elnöke volt. Mivel a második körben a megválasztáshoz szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot a másik három jelölt, Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség korábbi elnöke és Horovitz Tamás sem kapta meg, a szervezet másik alelnökét időközi választáson jelölik ki.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp