Csúcson az idegenellenesség

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A lakosság 46 százaléka tekinthető idegenellenesnek a Tárki legfrissebb kutatása szerint, ennyien mondták azt ugyanis, hogy egyetlen menedékkérőt sem engednének be az országba. A méréseket 1992-ben kezdte meg a Tárki, azóta egyszer sem volt ilyen magas az idegenellenesek aránya az országban.

A felmérésben megkérdezettek csupán 9 százaléka tekinthető idegenbarátnak, akik szerint minden menedékkérőt be kell fogadni, és 45 százalékuk mérlegelő a menedék nyújtásának, illetve megtagadásának kérdésében.

A mérlegelők közül a legtöbben (94 százalék) az arab származásúak befogadását utasítják el és a határon túli magyarokkal a legmegengedőbbek (csak 7 százalékuk nem engedné be őket az országba).  Az arabokénál alig alacsonyabb a cigányok/romák, de 70–80% felett van a kínaiak, az afrikaiak és a románok visszautasítottsága is. Még a viszonylag ártalmatlannak tekinthető pirézeket is elutasítja a mérlegelők 60%-a.

Az idegenellenesek az idegenbarátok és a mérlegelők aránya, 1992-2015
Az idegenellenesek az idegenbarátok és a mérlegelők aránya, 1992-2015

Az átlagosnál magasabb az idegenellenesség mértéke a Jobbik és az MSZP szavazói, illetve a nem szavazók körében, azok között, akik úgy érzik, hogy rossz anyagi helyzetben vannak, vagy ennek romlásától tartanak, továbbá a dél-dunántúliak, a munkanélküliek és a 40–50 évesek körében.

A felsőfokú végzettségűek körében a legalacsonyabb az idegenellenesség mértéke (főiskolát végzettek 35%-a, egyetemet végzettek 20%-a).

Az átlagosnál sokkal idegenellenesebb társadalmi csoportok
Az átlagosnál sokkal idegenellenesebb társadalmi csoportok

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp