Csúcson az idegenellenesség

A lakosság 46 százaléka tekinthető idegenellenesnek a Tárki legfrissebb kutatása szerint, ennyien mondták azt ugyanis, hogy egyetlen menedékkérőt sem engednének be az országba. A méréseket 1992-ben kezdte meg a Tárki, azóta egyszer sem volt ilyen magas az idegenellenesek aránya az országban.

A felmérésben megkérdezettek csupán 9 százaléka tekinthető idegenbarátnak, akik szerint minden menedékkérőt be kell fogadni, és 45 százalékuk mérlegelő a menedék nyújtásának, illetve megtagadásának kérdésében.

A mérlegelők közül a legtöbben (94 százalék) az arab származásúak befogadását utasítják el és a határon túli magyarokkal a legmegengedőbbek (csak 7 százalékuk nem engedné be őket az országba).  Az arabokénál alig alacsonyabb a cigányok/romák, de 70–80% felett van a kínaiak, az afrikaiak és a románok visszautasítottsága is. Még a viszonylag ártalmatlannak tekinthető pirézeket is elutasítja a mérlegelők 60%-a.

Az idegenellenesek az idegenbarátok és a mérlegelők aránya, 1992-2015
Az idegenellenesek az idegenbarátok és a mérlegelők aránya, 1992-2015

Az átlagosnál magasabb az idegenellenesség mértéke a Jobbik és az MSZP szavazói, illetve a nem szavazók körében, azok között, akik úgy érzik, hogy rossz anyagi helyzetben vannak, vagy ennek romlásától tartanak, továbbá a dél-dunántúliak, a munkanélküliek és a 40–50 évesek körében.

A felsőfokú végzettségűek körében a legalacsonyabb az idegenellenesség mértéke (főiskolát végzettek 35%-a, egyetemet végzettek 20%-a).

Az átlagosnál sokkal idegenellenesebb társadalmi csoportok
Az átlagosnál sokkal idegenellenesebb társadalmi csoportok

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp