Izraeli katonák vallottak gázai bűntettekről

A több mint hatvan katona visszaemlékezéséből született dokumentum szerint a hadműveletben alapelv volt, hogy akár a palesztin civilek élete árán is védeni kell a katonák testi épségét, ami példátlan következményekhez vezetett.

Jelentést tett közzé a „Megtörni a hallgatást” nevű izraeli civil szervezet hétfőn a tavaly nyári gázai övezeti „Erős Szikla” fedőnevű hadjárat visszásságairól a harcokban részt vevő katonák tanúvallomásai alapján.

A több mint hatvan katona visszaemlékezéséből született dokumentum szerint a hadműveletben alapelv volt, hogy akár a palesztin civilek élete árán is védeni kell a katonák testi épségét, ami példátlan következményekhez vezetett mind a palesztin életek kioltásában, mind a Gázai övezetben okozott anyagi károkban – összegezte a fő tanulságokat hétfőn a Háárec című izraeli újság.

Bevetéskor közölték velük, hogy a hadsereg által ellenőrzött területen senki sem civil.

Egy katona elmesélte azt az esetet, amelyben megsebesítettek, majd lelőttek és egy földgéppel a romok alá temettek egy idős, a katonákhoz közeledő fegyvertelen palesztint, miután korábban figyelmeztették őket egy gránátokat hordozó öregemberre.

Egy másik incidensben két fiatal nőt lőttek le, akik a katonáktól mindössze pár száz méterre egy gyümölcsösben telefonon beszélgettek, és ezért terroristagyanúsnak tartották őket. Haláluk után kiderült, hogy fegyvertelenek voltak.

Egy másik gyanúsnak vélt nőt olyan terület felé irányítottak, ahol tankok állomásoztak, s a katonák lelőtték a feléjük közeledő civilt.

Egy további, a hallgatást megtörő katona tanúságtétele arról szólt, hogy parancsnoka ágyúzást rendelt el palesztinok házai irányában, hogy így tisztelegjen egy elesett bajtársa emléke előtt. Más behívottak járművekre való indokolatlan lövöldözésekről, autók tankokkal való indokolatlan szétzúzásáról, házak, sőt egész negyedek fölösleges lerombolásáról számoltak be.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp