Ismét elszabadultak az indulatok az etióp zsidók tel-avivi tüntetésén

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Könnygázt és hanggránátokat vetett be az izraeli rendőrség a rendőri rasszizmus és erőszak ellen Tel-Aviv belvárosában tüntető etióp zsidókkal szemben, miután ismét erőszakossá vált egy tiltakozó megmozdulás.A tüntetéshullámot etióp származásúak elleni, indokolatlanul erőszakos rendőri akciók váltották ki.


Akárcsak csütörtökön Jeruzsálemben, vasárnap este Tel-Avivban is elfajult az etióp származású zsidók tüntetése, akik egy hét alatt már másodszor vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a velük szemben gyakorolt megkülönböztetés ellen.

A tüntetéshullámot etióp származásúak elleni, indokolatlanul erőszakos rendőri akciók váltották ki. Az egyik eset során a rendőrök megvertek egy etióp származású katonát, amit egy biztonsági kamera rögzített, és a felvétel az utóbbi napokban bejárta az izraeli közösségi médiát.

Az etiópok előbb délután békés felvonulással lezárták az Ajalon autópályát, a város legfontosabb főútját, majd a városháza előtti térre vonultak. Ott a tüntetés ötödik órájában többen közülük megpróbáltak behatolni a városházára, amit a felsorakozott rohamrendőrök megakadályoztak.

Az egyre erőszakosabbá vált tömegből üvegekkel, kövekkel és más tárgyakkal dobálták a rendőröket, akik könnygázzal és hanggránátokkal oszlatták a demonstrálókat. Tíznél is több rendőr megsebesült, sok tüntetőt letartóztattak.

Johanán Daninó, az izraeli rendőrség főkapitánya az izraeli tízes tévécsatorna esti híradójának úgy nyilatkozott, már többször tárgyalt az etióp közösség vezetőivel, s megígérte nekik, hogy a jövőben mindent elkövet, hogy a rendőrség ne alkalmazzon hátrányos megkülönböztetést velük szemben.

Daninó azt is kifejtette, hogy a baj valójában sokkal mélyebb, és nem csak a rendőrség munkáján kell változtatni, hanem az etióp zsidók izraeli befogadását, beilleszkedését kell megreformálni.

A tervek szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfőn személyesen találkozik az etióp zsidók képviselőivel, hogy meghallgassa panaszaikat.

Izraelbe az állam 1948-as megalapítása óta 120 ezer etiópiai zsidó vándorolt be. Az etiópiai zsidók évszázadokon át elszigetelten éltek a többi zsidó közösségtől, és izraeli vallási elöljárók csak az 1970-es évek közepén ismerték el őket zsidóként. 1975 óta az izraeli állam segítette és támogatta betelepülésüket.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp