A szvasztika miatt nem árusítható a Maus kultkönyv Oroszországban

Az orosz boltok kivonják a forgalomból a Pulitzer-díjas Art Spiegelman könyvet, a Maus-t, mivel egy horogkereszt látható a kötet borítóján. Közeledik május 9., a II. világháború végének 70. évfordulója, amely az oroszok számára a győzelmet jelenti a nácik felett. A hatóságok emiatt szigorú ellenőrzésekre készülnek a tiltott jelképek használatával kapcsolatban, ezért kellett levenni a könyvesboltok polcairól Art Spiegelman világhírű, Pulitzer-díjas művét.

Oroszország múlt év decemberben fogadta el a náci jelképek betiltásáról szóló törvényt, azóta játékboltokban, antikvitásokat áruló üzletekben tartanak razziákat.

A Respublika könyvesbolt megerősítette a hírt a New York Times-nak, hogy levette a polcairól a könyvet, miután ügyvédekkel konzultált arról, legális-e ezek után árusítani a kötetet.

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin szóvivője megerősítette, hogy a náci és a fasiszta jelképek használata elfogadhatatlan, viszont hozzátette, „a törvényt a helyén kell kezelni, nem szabad szélsőségekbe sem esni az alkalmazással kapcsolatban”.

A Maus 1992-ben nyerte el a Pulitzer-díjat. Oroszországban először 2013-ban adták ki és nagyjából 10 000 példányban kelt el.

Korábbi cikkünk Art Spiegelman kultkönyvéről itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp