A szvasztika miatt nem árusítható a Maus kultkönyv Oroszországban

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az orosz boltok kivonják a forgalomból a Pulitzer-díjas Art Spiegelman könyvet, a Maus-t, mivel egy horogkereszt látható a kötet borítóján. Közeledik május 9., a II. világháború végének 70. évfordulója, amely az oroszok számára a győzelmet jelenti a nácik felett. A hatóságok emiatt szigorú ellenőrzésekre készülnek a tiltott jelképek használatával kapcsolatban, ezért kellett levenni a könyvesboltok polcairól Art Spiegelman világhírű, Pulitzer-díjas művét.

Oroszország múlt év decemberben fogadta el a náci jelképek betiltásáról szóló törvényt, azóta játékboltokban, antikvitásokat áruló üzletekben tartanak razziákat.

A Respublika könyvesbolt megerősítette a hírt a New York Times-nak, hogy levette a polcairól a könyvet, miután ügyvédekkel konzultált arról, legális-e ezek után árusítani a kötetet.

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin szóvivője megerősítette, hogy a náci és a fasiszta jelképek használata elfogadhatatlan, viszont hozzátette, „a törvényt a helyén kell kezelni, nem szabad szélsőségekbe sem esni az alkalmazással kapcsolatban”.

A Maus 1992-ben nyerte el a Pulitzer-díjat. Oroszországban először 2013-ban adták ki és nagyjából 10 000 példányban kelt el.

Korábbi cikkünk Art Spiegelman kultkönyvéről itt olvasható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp