Meghalt Rudolf Höss auschwitzi borbélya

Kilencvenöt éves korában meghalt Krakkóban Jozef Paczynski, az auschwitzi náci koncentrációs tábor egykori foglya, Rudolf Hössnek, a láger parancsnokának borbélya. Paczynski, a 121-es számú fogoly az Auschwitz felszabadításának 70. évfordulóján, 2015 januárjában tartott megemlékezésen azt mondta, még ma is csukott szemmel le tudná vágni Höss haját.

A 95 éves Jozef Paczynski csukott szemmel is újra tudná vágni Rudolf Höss haját. A férfi a 121-es számú rab volt Auschwitzban, elmondása szerint 8-10 profi fodrász is volt a táborban, mégis azt kapta parancsba, hogy ő vágja Höss haját. „A parancs az parancs volt, a kezem remegett, de teljesítettem” – mondja. Nem borotválta, csak a haját vágta. Az eszébe sem jutott, hogy megpróbálja elvágni a főnáci torkát, mert félt a következményektől. „A fél tábort kivégezték volna, nem őrültem meg” – magyarázta a Le Monde-nak. Paczynski, akinek egész életében borzalmas rémálmai voltak a gázkamrákról, halott rabtársakról.

Jozef Paczynski
Jozef Paczynski

Paczynski a háború után mérnöki tanulmányokat folytatott, tanár lett. Nyugdíjba vonulása után élete végéig Krakkóban élt.

Rudolf Franz Ferdinand Höss német SS-alezredes 1940. május 4. és 1943. novembere között volt az auschwitzi koncentrációs tábor parancsnoka. A második világháború után kiadták Lengyelországnak, ahol 1947-ben kötél általi halálra ítélték és kivégezték.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp