A muszlimoknak úgy kell integrálódniuk, mint a zsidóknak

II. Margit keményen bírálta a muszlim bevándorlókat, és a zsidó kisebbséget állította eléjük a békés beilleszkedésre példaként. Ellensúlyt kell képezni a Dániában élő iszlamista fundamentalistákkal szemben, még akkor is, ha ez külföldön heves bírálatokat vált ki – jelentette ki a napokban bemutatott életrajzi kötetében II. Margit dán királynő. Az uralkodó itt, illetve egy későbbi lapinterjúban először beszélt hosszan és egyértelműen a hazájában egyre nagyobb számban jelen lévő muszlimokról, valamint általában a hívő emberekről. „Napjainkban az iszlám egyre nagyobb kihívás elé állít bennünket úgy világszerte, mint helyi szinten. Van valami megkapó azokban az emberekben, akiknek létezését a vallás alapjaiban határozza meg reggeltől estig, a bölcsőtől a koporsóig. Léteznek keresztények is, akik hasonlóképpen gondolkodnak. Ugyanakkor van valami rémisztő is az ilyesféle totalitásban, amely az iszlámnak is a jellemzője” – fogalmazott a királynő.

II. Margit dán királynő
II. Margit dán királynő

A most 65 éves II. Margit ezért felszólítja a muszlimokat: nem kötelező megszeretni a dán éghajlatot vagy ételeket, de ha Skandináviában akarnak élni, akkor – bár nyugodtan járhatnak mecsetbe, amikor csak kedvük tartja – idomuljanak az ottani szokásokhoz.

Dánia egyébként, más európai államokhoz hasonlóan, igyekszik megfékezni a bevándorlók számát, és az utóbbi hónapokban több korlátozó intézkedést is bevezetett (például megnehezítették a házastársak letelepedését és a politikai menedégjog megszerzését). Az uralkodó a zsidó közösséget ajánlotta a muszlimok figyelmébe, mint példát egy idegen etnikum békés beilleszkedésére.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp