A Siratófal asszonyai nagy méretű tórából olvastak fel

Nagy győzelemként élte meg a szervezet, hogy a férfi támogatók segítségével sikerült átcsempészni egy tekercset a férfiakat a nőktől elválasztó kordonon a Siratófalnál. A Siratófal asszonyai nevű szervezet egyenlő jogokat követel a nőknek a Siratófalnál is. Új mérföldkövet ünnepelhettek hétfőn azzal, hogy nagyméretű Tóra tekercsről olvashattak fel Ijar hónap első napján.

A szervezet közleménye szerint tekercset férfiak segítették becsempészni a női részre, annak ellenére, hogy a Siratófal főrabbija, Shmuel Rabinowitz megtiltotta, hogy nők Tóratekercset vigyenek erre a területre.

A rendelet burkoltan tiltja a nők Tóra használatát. Rabinowitz megtiltotta, hogy külső helyről származó Tórákat hozzanak az emberek a Siratófalhoz, ám a férfiak részén 100 Tóra tekercs áll az imádkozók rendelkezésére.

Októberben a Siratófal asszonyai egy mini Tóra tekercset csempésztek be ugyanide, és megtartották az első női Tóraolvasást a Siratófalnál.

A kis Tórát egy cicesz táskába rejtették, amely nem akadt fent a biztonsági ellenőrzésen.

2013-ben a Jeruzsálemi Bíróság azt a döntést hozta, hogy a nőnek is joguk van a Tórából olvasni a Siratófalnál, ám Rabinowitz főrabbi rendelkezése eddig megakadályozta a bírósági határozat érvényesítését, hiszen csak a férfiak részén helyeztek el Tórákat.

Mindez mostantól egészen másképp lesz.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp