Lesz magyar film Cannes-ban

46 éve nem volt példa arra, hogy elsőfilmes magyar rendező bekerüljön a Cannes-i Filmfesztivál programjába: Nemes Jeles László megrázó holokausztfilmje, a Saul fia bekerült a versenyprogramba. Versenyen kívül vetítik Natalie Portman első rendezését Ámosz Oz a Szeretetről, sötétségről című könyvéből, valamint Woody Allen következő munkáját.

A megrázó holokausztfilmet a cannes-i filmfesztivál égisze alá tartozó Cinefondation Residance programban fejlesztették még 2011-ben, majd Szarajevóban, Les Arcs-ban és Jeruzsálemben is sikerrel szerepelt a filmterv. A film két nap történetét meséli el 1944-ben egy koncentrációs táborban, ahol a holttestek elégetésével foglalkozó Saul felismerni véli az egyik testben a fiát, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megadhassa neki a végtisztességet.

Nemes Jeles László: Saul fia
Nemes Jeles László: Saul fia

A főszerepet a New Yorkban élő Röhrig Géza költő alakítja, akinek ez az első nagyjátékfilmes szerepe, benne lesz még Molnár Levente, Zsótér Sándor és Urs Rechn, a magyar főszereplők mellett, német, lengyel, amerikai és izraeli színészek játsszák a főbb szerepeket. A forgatókönyvet a rendező Nemes Jeles László közösen írta Clara Royerrel. A film a Laokoon Filmben készült (a film adatlapja itt), producerei Stalter Judit, Rajna Gábor és Sipos Gábor, a VisionTeam koprodukciójában, a New York-i Claims Conference közreműködésével. A gyártást 321,6 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap. Operatőre Erdély Mátyás, hangmérnöke Zányi Tamás, látványtervezője Rajk László volt.

46 év után először fordul elő, hogy magyar rendező első játékfilmjével a cannes-i hivatalos versenyprogramban szerepelhet. (Korábban: Makk Károly: Liliomfi, 1955; Kósa Ferenc: Tízezer nap, 1967; Sára Sándor: Feldobott kő, 1969.)

Versenyen kívül vetítik Natalie Portman első rendezését Ámosz Oz könyvéből, valamint Woody Allen következő munkáját. Az Amy Winehouse életéről készült Amy című doksit éjféli vetítésen adják majd le.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp