Napi Tóra: a testvéri szeretetről

A testvéri szeretetről, amit jó lenne magától értetődőnek gondolni: Áron és Mózes kapcsán írja a midrás: „Vajha, úgy volnál, mint testvérem nekem” (Énekek éneke 8:1). Miféle testvér? A Világ teremtésének kezdete óta azt láthatod, mind a mai napig, hogy a testvérek gyűlölik egymást. Káin gyűlölte Ábelt és megölte, Ismáel gyűlölte Izsákot és meg akarta ölni, Ézsau gyűlölte Jákobot és végezni akart vele, a fivérek gyűlölték Józsefet, miféle testvérről beszélsz? Olyanokról, mint Mózes és Áron, miként írva van: „Íme, mily jó és kedves, hogy testvérek együtt laknak” (Zsoltárok 133:1). Szerették egymást, szeretetteljesen fordult egyik a másikhoz, és amikor Mózes megkapta a királyságot (vezetést), Áron meg a főpapi címet, akkor sem lettek féltékenyek egymásra, hanem örültek a másik sikereinek.

Tudd meg, hogy mikor Isten azt mondta Mózesnek: „most menj, elküldelek Fáraóhoz”(2Mózes 3:10), akkor Mose rábénu így válaszolt: „kérlek Uram, küldd csak, aki által küldened tetszik”(uo. 4:13).

Azt gondolhatod, hogy ellenkezett Mózes, nem akart menni, de nem így van, csak Áron iránti tisztelete késztette erre a válaszra. Azt mondta: amíg nem kerültem elő, Áron testvérem prófétált Egyiptomban nyolcvan évig, és most én vegyem át testvérem tisztségét, és bánatot okozzak neki?

A Kádos Báruh Hu így szólt: nem zavarja Áront, nemhogy nem bántja, hanem örül neki. Tudd meg, ő a legnagyobb támogatód: „és íme kijön eléd, és ha meglát, örül a szívében.”(uo. 4.14), nem a szájával (mutat) örömet, hanem szívében örül. Miután ezt elmondta (I-sten), elfogadta és ment”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp