Putyin rákapcsol a Közel-Keleten

Oroszország szorosabbra fűzi kapcsolatait Iránnal – ennek az egyik jele lehet az, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn engedélyezte az S300-as légvédelmi rakétakomplexumok eladását Teheránnak. Az S300-as eladását korábban az oroszok azért függesztették fel, mert a fegyverrendszer felkerült az Iránnal szembeni szankciós listára.

Vlagyimir Putyin
Vlagyimir Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn visszavonta azt a korábbi elnöki rendeletet, amely megtiltotta az S300-as rakétakomplexumok leszállítását Iránnak. Akkor az exportot a nyugati szankciók miatt állította le Moszkva, amiért egyébként Irán be is perelte őket. Most azonban, hogy Irán és a hatok megállapodtak egy ideiglenes keretszerződésben, mellyel remény nyílt arra, hogy szabályozni lehet Teherán nukleáris ambícióit és egyben megszüntethetik az iszlám köztársasággal szembeni nyugati szankciókat, az oroszok a korábban megígért fegyverrendszerek leszállítása mellett döntöttek.

Oroszország az újragombolt rakétaexporttal Irán felé valószínűleg a Nyugatnak is oda akar szúrni, ugyanis az Egyesült Államok és Izrael arra hivatkozva lobbizott az S-300-as rakéták leszállítása ellen, hogy Irán a fejlett légvédelmi komplexumokkal meg tudná védeni titkos/földalatti/illegális nukleáris létesítményeit egy légitámadással szemben.

Most azonban Oroszország nem a sima S300-as, hanem a fejlettebb, Antej-2500-as rakétakomplexumok eladását ajánlotta fel Iránnak. Az Antej-2500-as a nyolcvanas évek S-300V rendszerének a továbbfejlesztése, képes megsemmisíteni a ballisztikus és cirkáló rakétákat, robotrepülőgépeket, 200 kilométeres sugarú körben gyakorlatilag bármit.

A nyugati szankciókra az egyik orosz ellenlépés a Nyugat riválisainak a felfegyverzése lehet. Erre pedig most úgy tűnik, hogy legitim lehetőség adódott azzal, hogy keretszerződés született az iráni atomprogramról, melyet egy végleges szerződés, valamint a Teheránnak szembeni szankciók fokozatos, vagy ahogy Irán azt szeretné, azonnali felfüggesztése követhet.

Az iráni kapcsolatok mellett Oroszország a palesztinokkal is megerősíti viszonyát, Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő hétfőn bejelentette Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyalva, kész közreműködni a palesztin állam alapjainak megteremtésében, a társadalmi-gazdasági átalakulások megvalósításában.

Abbász az utóbbi években gyakran látogatott Oroszországba, legutóbb tavaly júniusban. Az orosz kormányfővel zajlott találkozóján bejelentette, hogy május 9-én ismét Moszkva vendége lesz, és részt vesz a moszkvai győzelem napi ünnepségeken. “Ez kötelességünk és nagyon örülünk” – mondta a Palesztin Hatóság elnöke.

A teljes cikkek itt és itt olvashatók.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp