Villámötletek peszachra

Villámötletek a peszah előtti konyhában forgolódóknak – dekoratív és finom kiegészítő a széder esti ünnepi asztalra. E heti receptjeink az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.

Barna tojás peszachra

Hozzávalók: 8 főtt tojás, 2 kanál szója, 1 kanál datolyaméz, 1 kanál arak

Elkészítés: valami sima felületen óvatosan görgetve kicsit megrepesztjük a főtt tojások héját. Beleteszük egy fazékba a repesztett tojásokat, megtöltjük vízzel, hozzáadjuk a szóját, a datolyamézet és az arakot, majd felforraljuk a vizet, és az egészet alacsony lángon két óráig főzzük.
Végül óvatosan megpucoljuk őket és lelkesen tálaljuk.

Akkor most jöjjön egy kirobbanó ízekkel és szinekkel teli saláta/előétel. Hatásos, könnyen elkészíthető és olcsó. Kis adagokban, előételként tálaljuk, és elfogyasztásának minden pillanatát élvezni fogjuk.

Szines bulgur saláta almával és sült szilvával, gránátalma ízzel, mézzel és bébi-levéllel

Hozzávalók:

A salátához:
½ pohár bulgur
1 pohár forró víz
Fél köteg bébi saláta
1 nagy édes alma
2 evőkanál fehér mazsola
A sült szilvához:
3 nagy zamatos szilva
2 kiskanál olívaolaj
1 evőkanál gránátalma koncentrátum
Só és őrölt fekete bors
Az öntethez:
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál ecet
2 evőkanál gránátalma koncentrátum
1 púpozott kiskanál mustármag
1 evőkanál méz
1 gerezd fokhagyma
Só és bors
 
Elkészítés:
A bulgurt egy tálba helyezzük, és forró vizet öntünk rá. Fél óráig ázni hagyjuk, hogy teljesen megpuhuljon. Leszűrjük a felesleges víztől.
 
Kettévágjuk a szilvákat, kimagozzuk őket, aztán minden fél szilvát további három gerezdre vágjuk (egy szilvát hat részre). Egy tálba tesszük, majd olívaolajat és gránátalma koncentrátumot öntünk rá, és egy kevés sót és borsot hintünk rá. Sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük a szilvagerezdeket úgy, hogy ne fedjék egymást. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és körülbelül 15-20 percig forrni hagyjuk a szilvát, míg aranylókká válnak. Miután kész van, kihülésig félrerakjuk.
 

Picire aprítjuk a bébi salátát, és ha a mazsola nagyszemű, azt is kissebbre vágjuk. Az almát apróra kockázzuk.

Az öntethez valókat alaposan összekavarjuk, és ha kell, javítjuk az ízesítést. Ajánlott az öntetet valami üvegben jól felrázni.
 
A bulgurt a bébi levelekkel, a mazsolával és az almával összedolgozzuk. Ráöntjük a szószt és ismét elkeverjük. Kis tálkákba rakjuk szét, vagy nagy felszolgálótálra tesszük, és a tetején elrendezzük a sült szilvát.
A saláta akár főételként is ehető. Nem csak hétköznap, hanem ünnepekkor, vagy szombaton is fogyasztható. Nagyon egészséges, finom és tápláló. Változatosabbá tehetjük egyéb gyümölcsökkel és zöldségekkel, így minden egyes alkalommal más és más salátát fogunk kapni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp