Így vették el a keresztény csapatok a zsidó MTK pályáját

Ki zsidó és ki nem az; egy vidéki nagybácsi jó tanácsai hitleráj idejére, darabolós gyilkosság 1944-ben – rettentően érdekes eredeti dokumentumok mutatják meg, hogy élték meg a holokausztot Budapesten. A Budapest Főváros Levéltárának új oldala, a Széttépett esztendők a fociban is burjánzó antiszemitizmusnak is emléket állít: így ugrott rá a többi csapat az MTK kivéreztetése után az ingyen koncra. 1940-ben az MLSZ szerette volna leggyorsabban megszerezni az MTK Hungária körúti stadionját. Azért lobbiztak a miniszternél, hogy ne hosszabbítsák meg a klub bérleti szerződését, és „a kimondottan zsidó sportegyesület” helyett kapják meg ők az ingatlant.

A Hungária körúti stadiont egyébként az egyesület építtette a fővárostól használatba kapott ingatlanon, de a labdarúgó szövetség a felújítások elmaradására hivatkozva akart einstandolni. Az igazi ok persze egyértelmű volt: úgy gondolták, a zsidótörvények után eljött az alkalmas idő, amikor az egész pályát le lehet nyúlni, és át lehet játszani valamelyik politikailag jól álló havernak.

MTK Hungária körúti stadion 1929
MTK Hungária körúti stadion 1929

A „keresztény, nemzeti alapokra helyezett labdarúgás” nevében beadott MLSZ-es kérelemnek azonban több, szintén politikai alapú riválisa akadt. Az ellenlobbisták között volt többek között a BTC nevű klub is, a honvédelmi miniszter pedig a leventemozgalomnak akarta megszerezni a pályát. Végül azonban egyiküké sem lett, hanem a MOVE-é, azzal a feltétellel, hogy a leventeünnepségekre önköltségi alapon odaadják a pályát.

A pályaelvétel egyébként csak az MTK-ra mért végső csapás volt. A zsidótörvények addigra már teljesen ellehetetlenítették az asszimiláns zsidó gyökerű klub működését. 1938-ban a sportot felügyelő Országos Testnevelési Tanács rendeletben tiltotta meg például, hogy zsidó sportolók képviseljék a magyar színeket Németországban és Olaszországban, illetve a magyar csapat külföldi túráján zsidó kísérő vegyen részt. Amikor mégis kicsempészték az egyik vezetőt egy görög túrára, a csapat masszőre jelentette fel az egyesületet.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp