Napi Tóra: a borivásról

Az elkövetkező időszakban viszonylag sok bort fogyasztunk majd, elég csak a két Széder-este összesen nyolc poharára gondolni. Már a Talmud is megjegyzi – Rabbi Jehuda kapcsán – hogy ez nem mindenkinek könnyen teljesíthető előírás, hiszen a jeles rabbi olyan nehezen bírta a bort, hogy egészen Sávuotig borogatta a homlokát.

Noé óta tudjuk (Lótról ne is beszéljünk!), hogy jobb óvatosan bánni az alkohollal. Ha iszunk mégis, akkor tényleg az életre (leháim), az élet örömére tegyük!

A hetiszakaszban is említett (7:12) hálaáldozatnak bizonyos értelemben hasonló szerepe volt. A Szentélyben négy esetben kellett ilyen áldozatot bemutatni („áldozzanak hálaáldozatokat, és beszéljék el tetteit ujjongással” Zsoltárok 107:22), amit napjainkban a tóraolvasás során mondott „gomel-bencsolás” helyettesít: tengeren vagy sivatagon való átkelés után, börtönből szabadulva, vagy komoly betegségből történő gyógyulás után. Héber megfelelőinek első betűit összeolvasva a háim (élet) szót kapjuk.

Összegzésként elmondható: ahogy a hálaáldozatot az életért hálát adva kellett bemutatni, úgy a „részegítő italok” fogyasztásánál is hasonló a feladat, tessék gyakorolni!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp