Persze egész évben, bármikor készíthetünk zöldség fasírtot és pogácsát, de Peszahkor valahogy élvezetesebb ilyesmit fogyasztani. Ezennel meghívlak titeket, hogy kipróbáljatok három receptet, melyekkel bizonyíthatjátok magatoknak a fenti állítás helyességét! E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.
Sütőben sült póréhagyma és gomba fasírt, karfiol és brokkoli fasírt, valamint krumlis édesburgonyás pogácsa, vagy “palacsinta?” (levivot).
Póréhagyma és gomba fasírt (pogácsa)
Hozzávalók (5-6 fasírt):
1 póréhagyma
1 nagy hagyma
1/2 csomag gomba
kevés olaj a sütéshez
1 evőkanál maceszliszt
1/4 kiskanál szétzúzott fokhagyma
1 tojás
1 tojás sárgája
só
fekete bors
Elkészítés:
170 fokra melegítjük a sütőt. Sütőpapírral kibéleljük a tepsit. A póréhagymát, a hagymát és a gombát vékony és rövid csíkokra vágjuk. Minden zöldséget külön külön kicsit puhára sütünk. A zöldségeket egy szűrőedénybe helyezzük és kinyomkodjuk belőlük a folyadékot, aztán körülbelül 10 percig hagyjuk, hogy tovább csöpögjön a felesleges nedvesség. A zöldségekhez adjuk a maceszlisztet, a tojást, tojássárgáját valamint a fűszereket, és az egészet összekeverjük. A keverékből kis köröket helyezünk a tepsire, majd körülbelül 10 percig sütjük, amíg a pogácsák megbarnulnak.
Karfiol és brokkoli fasírt (pogácsa) joghurtos mártással
Hozzávalók:
2 egész pászka
kevés olaj sütéshez
15 karfiol és brokkoli
100 gramm (valamivel kevesebb, mint 1 csésze) maceszliszt
2 tojás
só
fekete bors
A joghurt mártáshoz
200 ml joghurt
6-5 bazsalikom
1 evőkanál friss citromlé
1 evőkanál olívaolaj
só
fekete bors
Elkészítés:
Először elkészítjük a mártást: Felaprítjuk a bazsalikomot, és egységes keverékké dolgozzuk a mártás többi összetevőjével. A pászkát durva morzsává törjük. A karfiolt és a brokkolit külön külön kicsit puhára sütjük. Bevonjuk a karfiolt és a brokkolit: a maceszlisztbe mártjuk őket, majd a tojásba, és végül a macesz-morzsába. Körülbelül két percig olajban sütjük, amíg aranyló nem lesz. A mártással tálaljuk.
Gyömbéres burgonya és édesburgonya fasírt (pogácsa)
Hozzávalók (6-5 pogácsához):
2 közepes burgonya
1 közepes édes burgonya
kb. 1×1 cm-es gyömbér kocka finomra reszelve
1 1/2 evőkanál maceszliszt
1 tojás
1/2 kiskanál római kömény
1/2 kiskanál só
1/2 kiskanál fekete bors
2 evőkanál olaj a sütéshez
Elkészítés
Durva reszelővel (mit is csinálhatnánk?) durvára reszeljük a burgonyát és az édesburgonyát. Egy szűrőedénybe helyezzük a reszeléket és kinyomkodjuk belőle a folyadékot, aztán körülbelül 10 percig hagyjuk, hogy lecsöpögjön a felesleges nedvesség. A burgonyához adjuk a gyömbért, maceszlisztet, tojást és fűszereket, majd összekeverjük. Egy tepsiben olajat melegítünk, kis körökként belehelyezzük a keveréket. Mindkét oldalán körülbelül 5 percig sütjük, amíg a pogácsák megbarnulnak.
Tipp: Maceszliszt nélkül is el lehet készíteni a pogácsákat.
(receptek és fotók: xnet)
-
Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!