Sütőben sült póréhagyma és gomba fasirt, valamint egyéb sütnivalók Peszahra

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Persze egész évben, bármikor készíthetünk zöldség fasírtot és pogácsát, de Peszahkor valahogy élvezetesebb ilyesmit fogyasztani. Ezennel meghívlak titeket, hogy kipróbáljatok három receptet, melyekkel bizonyíthatjátok magatoknak a fenti állítás helyességét! E heti receptünk az izraelikonyha.blogspot.hu jóvoltából.

Sütőben sült póréhagyma és gomba fasírt, karfiol és brokkoli fasírt, valamint krumlis édesburgonyás pogácsa, vagy “palacsinta?” (levivot).

Póréhagyma és gomba fasírt (pogácsa)

Hozzávalók (5-6 fasírt):

1 póréhagyma

1 nagy hagyma

1/2 csomag gomba

kevés olaj a sütéshez

1 evőkanál maceszliszt

1/4 kiskanál szétzúzott fokhagyma

1 tojás

1 tojás sárgája

fekete bors

Elkészítés:

170 fokra melegítjük a sütőt. Sütőpapírral kibéleljük a tepsit. A póréhagymát, a hagymát és a gombát vékony és rövid csíkokra vágjuk. Minden zöldséget külön külön kicsit puhára sütünk. A zöldségeket egy szűrőedénybe helyezzük és kinyomkodjuk belőlük a folyadékot, aztán körülbelül 10 percig hagyjuk, hogy tovább csöpögjön a felesleges nedvesség. A zöldségekhez adjuk a maceszlisztet, a tojást, tojássárgáját valamint a fűszereket, és az egészet összekeverjük. A keverékből kis köröket helyezünk a tepsire, majd körülbelül 10 percig sütjük, amíg a pogácsák megbarnulnak.

Karfiol és brokkoli fasírt (pogácsa) joghurtos mártással

Hozzávalók:

2 egész pászka

kevés olaj sütéshez

15 karfiol és brokkoli

100 gramm (valamivel kevesebb, mint 1 csésze) maceszliszt

2 tojás

fekete bors

A joghurt mártáshoz

200 ml joghurt

6-5 bazsalikom

1 evőkanál friss citromlé

1 evőkanál olívaolaj

fekete bors

Elkészítés:

Először elkészítjük a mártást: Felaprítjuk a bazsalikomot, és egységes keverékké dolgozzuk a mártás többi összetevőjével. A pászkát durva morzsává törjük. A karfiolt és a brokkolit külön külön kicsit puhára sütjük. Bevonjuk a karfiolt és a brokkolit: a maceszlisztbe mártjuk őket, majd a tojásba, és végül a macesz-morzsába. Körülbelül két percig olajban sütjük, amíg aranyló nem lesz. A mártással tálaljuk.

Gyömbéres burgonya és édesburgonya fasírt (pogácsa)

Hozzávalók (6-5 pogácsához):

2 közepes burgonya

1 közepes édes burgonya

kb. 1×1 cm-es gyömbér kocka finomra reszelve

1 1/2 evőkanál maceszliszt

1 tojás

1/2 kiskanál római kömény

1/2 kiskanál só

1/2 kiskanál fekete bors

2 evőkanál olaj a sütéshez

Elkészítés

Durva reszelővel (mit is csinálhatnánk?) durvára reszeljük a burgonyát és az édesburgonyát. Egy szűrőedénybe helyezzük a reszeléket és kinyomkodjuk belőle a folyadékot, aztán körülbelül 10 percig hagyjuk, hogy lecsöpögjön a felesleges nedvesség. A burgonyához adjuk a gyömbért, maceszlisztet, tojást és fűszereket, majd összekeverjük. Egy tepsiben olajat melegítünk, kis körökként belehelyezzük a keveréket. Mindkét oldalán körülbelül 5 percig sütjük, amíg a pogácsák megbarnulnak.

Tipp: Maceszliszt nélkül is el lehet készíteni a pogácsákat.

(receptek és fotók: xnet)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp