A hűség nem öltözködés kérdése

Elfed vagy megmutat – Nők és ruháik címmel hirdetett előadást nemrég az Izraeli Kulturális Intézet. A nemzetközi nőnap alkalmából szervezett előadás-sorozat utolsó alkalmával azt a meglehetősen komplex témát vizsgálták, hogy a különböző kultúrákban és vallásokban pontosan milyen szabályok szerint öltözköd(het)nek a nők.

Az est során főként arra keresték a választ, hogy diszkriminatív hagyományról, vagy inkább olyan kulturális berögződésről van szó, melyeket a társadalomnak tiszteletben kell tartania, és vajon az iszlám burka, a haredi nők parókája, az indiai szári vagy a hidzsáb akkor is a nők elnyomásának szimbólumai, ha fiatal lányok erős sminkkel és feszes nadrággal viselik? Három előadó három különböző kulturális és vallási aspektusból, a zsidó, az indiai és a muzulmán vallások tükrében vizsgálták a nők öltözködésének szabályait.

Az erényesség nem csak az öltözködésben fontos

“Egy nőnek úgy kell bánnia a testével, mint a csokoládétortán díszelgő cseresznyével – jól meg kell válogatnia, kivel osztja meg” – ezzel a jól megválasztott hasonlattal kezdte prezentációját az alapvetően nem vallásos nevelést kapó Fuchs Judit, aki Amerikában és Izraelben élt évekig. Azt már az előadás elején leszögezi, hogy a zsidó nők teste szent, éppen ezért kizárólag a férjüknek csinosíthatják. Öltözködésükben kötelező takarni a könyököt, a kulcscsontot és a térdeket, a házas nőknek pedig még a hajukat is el kell fedniük, nem csak az utcán, hanem otthon is. A  zsidó vallás szerint ugyanis a haj a nő koronája és egyben legfőbb vonzereje, mely egyedüli kiváltság a férj számára – éppen ezért más férfiak elől el kell fedni, sőt, akadnak olyan vallási csoportok is, ahol a nők inkább leborotválják.

Fuchs Judit
Fuchs Judit

Fuchs ettől függetlenül hozzáteszi, hogy a kötelező takarási pontokon kívül természetesen ők is öltözhetnek divatosan, ő maga magassarkúban és ceruzaszoknyában tartotta a prezentációt. “Egy igazi nő nem csak erényesen öltözködik, hanem úgy is viselkedik: ez az egyik legfontosabb dolog az életünkben. A belső szépségnek sokan nem is tudják, mekkora hatalma van, éppen ezért olyan fontos, hogy meghatározó szegmense legyen az életünknek.” Hozzáteszi, hogy egy házas zsidó nő nem érinthet meg más férfit a férjén kívül, sőt, a szabályozás a férjre is vonatkozik, mert ő sem érhet hozzá más asszonyhoz. Ezzel kapcsolatban Fuchs megosztotta a hallgatósággal, hányszor volt kénytelen visszautasítani egy-egy kézfogást vagy elhúzódni egy kedves gesztus elől, viszont minden ilyen esetben tájékoztatja az illetőt, hogy ne vegye magára a dolgot, a vallása miatt egyszerűen ezt nem engedheti. Végezetül azt is részletezte, hogy a zsidó nőknek három fő kötelezettségük van: a kóser konyha, a Sabbath péntek és a szent, tiszta otthon.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp