Csodadrog volt Hitler utolsó titkos fegyvere

A német vegyészek és orvosok meg voltak róla győződve, hogy a D-IX kódnevű drogkeverékkel még az utolsó pillanatban is megfordítható a háború sorsa. Szó se róla, elég durva dolgokat hozott ki a szer a katonákból.

A náci vezetés masszív metamfetamin-adagokkal kedveskedett a katonáinak a világháború alatt. 1939 és 1945 között 200 millió Pervitin-tabletta fogyott el a seregben, annak ellenére, hogy maga a Führer hevesen ellenezte a drogokat, ha nem épp a saját katonáiról és világuralmi terveiről volt szó.

Volt viszont Hitleréknek ennél meredekebb terve is, csak arra már nem maradt idő. Pedig a német vegyészek és orvosok meg voltak róla győződve, hogy a D-IX kódnevű drogkeverékkel még az utolsó pillanatban is megfordítható a háború sorsa. Szó se róla, elég durva dolgokat hozott ki a szer a katonákból.

1944 márciusában Hellmut Heye altengernagy javasolta új szer kifejlesztését a vesztésre álló német seregek feltuningolására. (Heye egyébként a bukás után politikus lett, 1961-ben katonai ombudsmannak is megválasztották.) Ötlete befolyásos támogatókra talált, fel is állítottak Kielben egy kutatócsapatot.

Az ott készülő D-IX három összetevős szuperkoktél volt. Egy tabletta 5 milligramm kokaint tartalmazott, ugyanennyi oxikodon nevű opiátot, és 3 milligrammot a már jól ismert metamfetaminból, hiszen ami egyszer bevált, azon minek változtatni.

Hellmut Heye
Hellmut Heye

A cél az emberi kitartás határainak újradefiniálása volt – mondta Wolf Kemper kutató, aki néhány éve feltárta a titkos projektet. A nácik azt remélték, hogy az új drog drasztikusan megnöveli majd a csapataik harci erejét. Az állóképesség-növelés, a fájdalom- és félelemérzet csökkentése, illetve a fáradtságérzet elnyomása volt a céljuk. Vagyis nagyjából a katonák terminátorrá változtatása.

A tesztalanyok képesek voltak a D-IX hatása alatt 88,5 kilométert gyalogolni megállás nélkül, 20 kilós menetfelszereléssel a hátukon, mielőtt összeestek. Persze nem a saját katonáikat hajtották a tudomány nevében az összeesésig a náci orvosok, a teszteket a Sachsenhausen koncentrációs tábor foglyain végezték.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp