A Fehér Ház kabinetfőnöke síkraszállt a kétállami izraeli-palesztin rendezés mellett

Az Egyesült Államok tartósan elkötelezett az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldása mellett és nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nyilatkozataiban elutasította ezt a megoldást – jelentette ki hétfőn Washingtonban Denis McDonough, a Fehér Ház kabinetfőnöke. “Nem tehetünk egyszerűen úgy, mintha ezek a kijelentések sohasem hangzottak volna el” – mondta McDonough a J Street elnevezésű, Netanjahuval szemben kritikus, liberális amerikai zsidó szervezet országos tanácskozásának mintegy 3 ezer részvevője előtt.

Mint mondta, az Egyesült Államok sok energiát fektetett be a két állam – Izrael és Palesztina – létén alapuló megoldás diplomáciai előmozdításába, ezért “ennyire nagyon nyugtalanítóak” az izraeli kormányfő szavai, amelyekkel a múlt héten, az izraeli választások finisében elutasította a palesztin állam létrehozásának lehetőségét. Kijelentései egyben elfordulást jelentenek az amerikai és az izraeli vezetés által évek óta hivatalosan képviselt rendezési elvtől.

Denis McDonough szerint az amerikai vezetés arra számít, hogy az új izraeli kormány tartani fogja magát a két állam létén alapuló rendezéshez, amely Washington szerint a legjobb reményt jelenti a béke számára.
(Benjámin Netanjahu utóbb visszakozott az ügyben és hétfőn az izraeli araboktól is bocsánatot kért a velük kapcsolatban tett “megosztó” kijelentéseiért.)

Denis McDonough
Denis McDonough

McDonough a washingtoni fórumon óvta Izraelt attól, hogy bekebelezze Ciszjordániát, amely a palesztinok reményei szerint leendő államuk része lesz. Az amerikai elnöki kabinet vezetőjét a hallgatóság felállva ünnepelte, amikor bírálta az izraeli kormányt a Jordán nyugati partján zajló telepépítések miatt.
“Továbbra is ellenezni fogjuk a telepekkel kapcsolatos tevékenységet, mert az aláaknázza a béke kilátásait” – hangoztatta.

Szavai szerint Izrael nem tarthat a végtelenségig a fennhatósága alatt egy másik népet, és arra figyelmeztetett, hogy az erre irányuló politika hozzájárulna Izrael “totális elszigetelődéséhez” a nemzetközi politikában.

“A megszállásnak, amely 50 évig tartott, véget kell érnie” – hangsúlyozta Denis McDonough.
“Egyszerűen nem tudjuk, hogy mit is higgyünk most” – nyilatkozott hétfőn Washingtonban Netanjahunak a palesztin államisággal kapcsolatos, egymásnak ellentmondó állásfoglalásairól Marie Harf amerikai külügyi szóvivő.
Harf szerint az izraeli miniszterelnök szavai megalapozottan keltettek zavart, mert nem lehet tudni, hogy kinek lehet hinni: a választások előtti vagy a választások utáni Netanjahunak.

“Ki tudja? Nem tudunk olvasni a gondolataiban” – mondta a szóvivő.

Barack Obama amerikai elnök Netanjahunak a kétállami megoldást megtagadó nyilatkozata után arra figyelmeztetett az izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetés során, hogy Washingtonnak újra kell értékelnie a közel-keleti békéhez való viszonyulását. Az amerikai médiában megjelent találgatások szerint ez jelentheti azt is, hogy Izrael az ENSZ-ben kevésbé számíthat majd a mindeddig készséges amerikai támogatásra.

Az amerikai elnök közeli tanácsadójának felszólalása a J Street tanácskozásán is arra utal, hogy az amerikai kormány keményebb irányvonalra helyezkedett Netanjahuval szemben, függetlenül azon nyilatkozataitól, amelyek szerint az amerikai-izraeli kapcsolat változatlanul erős.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp