Önkéntes tárlatvezetőt keres a Magyar Zsidó Múzeum

2015. április 23-án nyílik a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár új időszaki kiállítása, melyben a Red Star Line hajóstársasággal Amerikába kivándorló kelet-európai zsidókról készített rajzok és festmények lesznek láthatóak. A kiállítás értő bemutatásához a múzeum önkénteseket keres, akik a múzeumi felkészítő kurzust követően részt vehetnek a látogatók tájékoztatásában, kalauzolásában.

A Red Star Line a tengerhajózási társaság járatain 1873 és 1934 között összességében több milliónyi ember menekült-utazott át Antwerpenből New Yorkba, hogy a szabadság földjén kezdjenek új életet. Az antwerpeni kikötő krónikásaként is emlegetett Eugeen Van Mieghem (1875-1930) a dokkok mentén gyülekező, behajózásra váró embereket örökítette meg festményein és rajzain – ezekből mutatunk be néhányat a kiállításban.

A képeken a szegényes csomagok mellett várakozó, pogromok elől menekülő zsidó családok tagjai láthatóak. A hajókról, dokkokról készült néhány fénykép is, de a hajójegyet éppen csak összekuporgató szegény menekültek a fényképezkedés luxusát már nem engedhették meg maguknak, így rájuk csak a rajzokon keresztül emlékezhetünk. A kiállításban a képek mellett bemutatunk néhány plakátot, prospektust, képeslapot, menükártyát, és utaslistát is az antwerpeni Red Star Line Museum gyűjteményéből.

Az Egyesült Államokban a kivándorlók leszármazottai előtt már nagy sikerrel szerepeltek Van Mieghem képei, 2015-ben pedig az „Óhazában” is láthatóvá válnak. A budapesti tárlatot követően Prágában, majd Varsóban is látható lesz a kiállítás.

A Magyar Zsidó Múzeum a kiállításhoz múzeumpedagógiai programcsomagot készít, és rendszeres tárlatvezetést is tervez. A kiállítás értő bemutatásához a múzeum önkénteseket keres, akik a múzeumi felkészítő kurzust követően részt vehetnek a látogatók tájékoztatásában, kalauzolásában.

Jelentkezéseket 2015. április 20-ig várják a milev6@gmail.com e-mail címen vagy a 3210408-as telefonszámon.

Forrás: mazsike.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp