Hogyan kell megváltozni? – Három meditáció az önfejlesztéshez

Szeretnél megváltozni? Nem vagy egyedül. Mindannyian szeretnénk máshogy „befejezni” életünket, mint ahogy elkezdtük. Amíg még megszólal a bennünk élő lelkiismeret, addig úgy van jól, hogy sohasem vagyunk elégedettek helyzetünkkel. És itt nem az anyagi, családi vagy közösségi helyzetre gondolok, hanem arra a szellemi és erkölcsi szintre,  amin éppen vagyunk. Mindannyian szeretnénk még jobb emberek lenni, elhagyni rossz tulajdonságainkat és rossz szokásainkat, erősíteni személyiségünk erényeit. Ha magunkba nézünk, és azt látjuk, hogy meg vagyunk elégedve önmagunkkal, akkor biztosan tudhatjuk, hogy valami nagyon nincs rendben. „Minden bűntettet eltakar a szeretet” (Példabeszédek 10.12.) – ha nem látjuk hibáinkat, akkor feltehetően a kelleténél is jobban szeretjük önmagunkat.

Persze nem helyes a túlzott önostorozás, sőt szükséges a kellő önbizalom, de nagyon fontos az az önismeret, ami spirituális előrejutásunk biztosítéka.

Salamon király, a világ legbölcsebb embere úgy látta:háromféle oka lehet annak, hogy nem változunk, hogy nem vesszük komolyan az életet, hogy nem látjuk meg hibáink súlyát:

„Meddig, könnyű szívűek, szeretitek a csábítást, s kívánják meg a csúfolók a csúfolást, és gyűlölik a balgák a tudást?” (Uo. 1:22.)

Könnyű szív – túlságosan könnyen engedünk szívünk rossz szokásainak, földi és egoista vágyainak, élvhajhászásának.

Csúfolódás – cinikus szkepticizmusunk mindent relativizál, minden fontos dolgot egy cinikus megjegyzéssel, vagy kézlegyintéssel intéz el.

Balgaságunk –  amely gyűlöli a tudást –  nem engedi hogy tanuljunk. Tanuljunk hibáinkból, tanuljunk a nekünk szegezett kritikából, tanuljunk az előttünk járók bölcsességéből.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp