Netanjahu győzelmet aratott a választásokon

A Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette jobbközép Likud jelentősen, a szerdán közzétett adatok szerint öt mandátummal legyőzte a balközép Cionista Tábort az előző napi izraeli parlamenti választásokon a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján. Jichák Hercog, az ellenzéki balközép Cionista Tábor vezére szerdán, a csaknem végleges adatok ismeretében elismerte az általa vezetett pártszövetség vereségét.

A negyedik miniszterelnöki megbízatására készülő Benjámin Netanjahu már kedd éjszaka kapcsolatba lépett a jobboldali és vallásos pártok vezetőivel, Naftali Bennettel, Móse Kahlónnal, Avigdor Libermannal, Jákov Licmannal és Arije Derrivel. Már szerdán megkezdi velük a koalíciós tárgyalásokat és szándékai szerint két-három héten belül létrehozza az új kabinetet.

A szerda reggel ismertetett eredmények szerint a Likud 30, a Cionista Tábor 24 mandátumot szerzett a 120 fős törvényhozásban, a kneszetben. Nemcsak a Likud győzte le az őt kihívó ellenzéki baloldali tömörülést, hanem a jobboldali pártok tömbje is meghatározó erőfölénybe került a kneszetben, bár a megszerzett 57 mandátummal abszolút többségre nem tett szert.

Hercog gratulált és sikert kívánt a győztes Likudnak. Ugyanakkor kijelentette, hogy továbbra is alternatívát kíván nyújtani Netanjahuval szemben, s tovább küzd “egy igazságosabb, politikai távlatokat kínáló, demokratikus” Izraelért.

A harmadik legnagyobb politikai erő az arab pártok közös listája lett tizennégy parlamenti hellyel, őket két centrista párt, a Jes Atíd (Van Jövő) és a Kulánu (Mindannyian) követi tizenegy és tíz mandátummal.
Naftali Bennet telepeseket támogató jobboldali pártja, a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nyolc mandátumot szerzett, a keleti vallásosok Sasz pártja és az askenázi vallásosok Egyesült Tóra pártja hetet, Avigdor Liberman jobboldali Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű pártja pedig hatot.

Rajtuk kívül csak a balliberális, négy mandátumra gyengült Merec párt tudta átlépni a tavaly 3,25 százalékra emelt bejutási küszöböt. Zahava Galon, a párt vezetője az eredmények ismeretében szerda reggel benyújtotta lemondását.

A választás előtt még úgy tűnt, a Cionista Tábor lesz a legnagyobb erő a kneszetben, a voksolás utáni exit pollok – a szavazóhelyiségből kilépő választópolgárok megkérdezésén alapuló felmérések – pedig teljes egyenlőséget, 27-27 képviselői helyet jósoltak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp