Fej-fej mellett végzett a jobb és a baloldal?

Az első exit poll felmérés szerint a keddi izraeli választásokon mind a hatalmon lévő Likud, mind a fő ellenzéki Cionista Tábor balközép választási szövetség 27 helyet szerez meg a 120 tagú törvényhozásban.

Hercog és Netanjahu
Hercog és Netanjahu

Az izraeli tévék exit poll eredményei szerint a középjobb Likud behozta hátrányát a baloldallal szemben, de a jobboldali pártok együttesen meggyengültek. Elvileg mind Benjámin Netanjahu, mind Jichák Hercog kormányt alakíthat.

A tízes tévécsatorna szerint egyenlőség alakult ki a két legnagyobb párt, a Likud és a balközép Cionista Tábor között.

A kettes tévécsatorna szerint viszont a Likud egy mandátummal megelőzte Hercog pártját, előbbi 28 helyet szerezhet.

Csak a következő napokban, a tényleges eredmények ismeretében, a pártok ajánlásai és Reuven Rivlin államelnök felkérése alapján dőlhet el, hogy Netanjahu alakíthatja meg negyedik kormányát, vagy Jichák Hercog lehet az új kormányfő.

Nem történt baloldali fordulat Izraelben, mert Benjámin Netanjahu az utolsó napokban ledolgozta hátrányát a balközép Cionista Táborral szemben, de a jobbodali pártok közös tömbje meggyengült. Együtt 54 helyet szereztek a százhúsz parlamenti helyből, míg a balcentrum erők együtt ötvenhat képviselői mandátumot szereztek. Bárki is alakít kormányt, nem lesz könnyű dolga egy stabil koalíció megteremtésével.

A harmadik legnagyobb politikai tömörülés mindkét exit poll szerint tizenhárom parlamenti hellyel a közös arab lista lett, s utánuk a Jes Atíd, Jaír Lapid centrista pártja lett a negyedik (tizenegy, illetve tizenkét mandátummal.)

Móse Kahlon szociális programot hirdető centrista pártja tíz vagy kilenc parlamenti helyre számíthat, őt Naftali Bennet telepeseket támogató Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű pártja követi nyolc képviselővel.

Az exit pollok szerint öt-öt mandátummal átlépte a bejutási küszöböt mind a balliberális Merec párt, mind Avigdor Liberman jobboldali nacionalista Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű pártja.

Rajtuk kívül még a vallásos pártok, a keleti ultra-ortodokat tömörítő Sasz, és az askenáziak Egységes Tóra pártja vesz majd részt a következő izraeli parlament munkájában.

A szélsőségesen jobboldali Jáhád (Együtt) nevű párt egyik felmérés szerint sem lépte át a tavaly márciusban 2-ről 3,25 százalékra felemelt bejutási határt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp