Izraeli választások: megőrizte előnyét a balközép

A március 17-i izraeli parlamenti választások előtti utolsó közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki balközép Cionista Tábor mintegy négy mandátummal előzte meg a kormányzó jobbközép Likud pártot. A Jediót Ahronót című újság felmérése szerint ha március 13-án, pénteken tartották volna a választásokat, akkor a Cionista Tábor 26, a Likud pedig 22 parlamenti helyet kapna a 120 tagú kneszetben.

Netanjahu és Cipi Livni
Netanjahu és Cipi Livni

A Maariv című lap 25 és 21 mandátumot jósolt a két pártnak, a közszolgálati rádió is négy mandátummal, míg a tévécsatorna közvélemény-kutatása 25:22 arányban, három hellyel ígérte a balközép győzelmet a választások előtti utolsó nyilvánosságra hozható felmérés alapján. Az izraeli törvények szerint március 13., péntektől március 17., keddig már tilos közzétenni újabb adatokat a választók várható szavazatairól, legközelebb kedd este az exit-pollok felmérései lesznek nyilvánosak, noha a pártok belső használatra továbbra is készíthetnek felméréseket.

A közszolgálati rádió hírei szerint Benjámin Netanjahu kormányfőnek a kampány előtti több tucat százalékos előnyét az ellenzéki jelölt Jichák (Buzsi) Hercognak sikerült négyszázalékosra ledolgoznia, jelenleg ennyivel többen tekintik jobbnak a Likud vezérét erre a posztra. A Háárec című újság március 13-i száma szerint a Likudban Netanjahut teszik felelőssé a sikertelen kampányért, a várható vereségért, és már megkezdődött a harc az utódlásért.

Hercog és Livni
Hercog és Livni

A párt névtelenül nyilatkozó vezetői szerint viszont Jichák Hercog pártja, a Cionista Tábor győzelme ellenére sem tud majd koalíciót alakítani a Likud nélkül, a Likud pedig nem lesz hajlandó az ő vezetése alatt belépni a kabinetbe, s ezért végül a várható kudarc ellenére ismét Netanjahu alakíthat majd kormányt.

Netanjahu viszont a 2-es tévének adott múlt csütörtök esti interjújában elismerte, hogy reális veszély a menesztése. Ha a Likud „a következő napokban nem képes behozni lemaradását, akkor bizonyosan fennáll a veszély, hogy Cipi Livni (a centrista Tnua párt vezetője) vagy Hercog lesz a miniszterelnök” – mondta.

Forrás: mti.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp