Több szabadidő, több vita

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Rabbi Jichák ben Mose Árámá szerint a viták többsége szombaton tör ki, mivel az emberek ilyenkor nem dolgoznak, nem kereskednek, hanem kisebb csoportokban gyülekeznek, hosszabb időt töltenek együtt, és ez lehetőséget ad a máhlajke kialakulására.

„Ne gyújtsatok tüzet mind a lakhelyeiteken szombat napján” (35.3). A vers első olvasatra a munkavégzési tilalmak egyikét említi, mestereink azonban más utalást is felfedezni vélnek benne. Rabbi Jichák ben Mose Árámá szerint a viták többsége szombaton tör ki, mivel az emberek ilyenkor nem dolgoznak, nem kereskednek, hanem kisebb csoportokban gyülekeznek, hosszabb időt töltenek együtt, és ez lehetőséget ad a máhlajke kialakulására.

A Tóra figyelmeztet: ne gyújtsuk meg a vita tüzét sábeszkor!

Ezt a véleményt a sábáti imarendünk is alátámasztja valamelyest, mert a bölcsek úgy határoztak, hogy szombaton két alkalommal (az egyiket péntek este) mondjuk el a talmudi  idézetet: „Rabbi Elázár, mondta Rabbi Hanina nevében: A bölcs tanulók növelik a békét a világban…”. E gondolat a zsoltárból (29.11) vett idézettel fejeződik be: „az Örökkévaló békével áldja népét”.

Vajon miért hangsúlyozzuk a béke jelentőségét? Az indoklás nagyjából ugyanaz, mint az első esetben, amiből láthatjuk: mestereink úgy vélték, hogy a több szabadidő „ragyogó” alkalmat kínál a viszálykodásra közösségeinken belül. Bár ezek a konfliktusok lehetőséget is kínálnak, mert aki békét teremt a haragosok között, az a cselekedete hasznát nem csak itt, hanem a túlvilágon is élvezheti, ennek ellenére azt hiszem, hogy itt mégsem kell arra törekednünk, hogy micvához juttassunk egy harmadik hittestvért.

Szép napot mindenkinek!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp