Több szabadidő, több vita

Rabbi Jichák ben Mose Árámá szerint a viták többsége szombaton tör ki, mivel az emberek ilyenkor nem dolgoznak, nem kereskednek, hanem kisebb csoportokban gyülekeznek, hosszabb időt töltenek együtt, és ez lehetőséget ad a máhlajke kialakulására.

„Ne gyújtsatok tüzet mind a lakhelyeiteken szombat napján” (35.3). A vers első olvasatra a munkavégzési tilalmak egyikét említi, mestereink azonban más utalást is felfedezni vélnek benne. Rabbi Jichák ben Mose Árámá szerint a viták többsége szombaton tör ki, mivel az emberek ilyenkor nem dolgoznak, nem kereskednek, hanem kisebb csoportokban gyülekeznek, hosszabb időt töltenek együtt, és ez lehetőséget ad a máhlajke kialakulására.

A Tóra figyelmeztet: ne gyújtsuk meg a vita tüzét sábeszkor!

Ezt a véleményt a sábáti imarendünk is alátámasztja valamelyest, mert a bölcsek úgy határoztak, hogy szombaton két alkalommal (az egyiket péntek este) mondjuk el a talmudi  idézetet: „Rabbi Elázár, mondta Rabbi Hanina nevében: A bölcs tanulók növelik a békét a világban…”. E gondolat a zsoltárból (29.11) vett idézettel fejeződik be: „az Örökkévaló békével áldja népét”.

Vajon miért hangsúlyozzuk a béke jelentőségét? Az indoklás nagyjából ugyanaz, mint az első esetben, amiből láthatjuk: mestereink úgy vélték, hogy a több szabadidő „ragyogó” alkalmat kínál a viszálykodásra közösségeinken belül. Bár ezek a konfliktusok lehetőséget is kínálnak, mert aki békét teremt a haragosok között, az a cselekedete hasznát nem csak itt, hanem a túlvilágon is élvezheti, ennek ellenére azt hiszem, hogy itt mégsem kell arra törekednünk, hogy micvához juttassunk egy harmadik hittestvért.

Szép napot mindenkinek!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp