Ultraortodox zsidó nők forradalma Izraelben

Forradalmi tettet hajtottak végre ultraortodok zsidó nők Izraelben: saját pártot alapítottak, hogy jelöltként indulhassanak a jövő keddi parlamenti választásokon. Ilyesmire még nem volt példa, pedig a zsidó állam politikai élete hemzseg a furcsaságoktól. A mozgalom már javában kampányol is a keddi szavazás előtt. Az ötletgazda egy 33 éves, négy gyermekes családanya, Ruth Colian.

Az asszony szerint az állam nem védi meg az ultraortodox zsidó nőket, ezért nekik maguknak kell a kezükbe venni a sorsukat, és képviselni érdekeiket a jeruzsálemi törvényhozásban, a knesszetben.

Ezzel azonban nem mindenki ért egyet, még a mélyen vallásos asszonyok között sem. Egy járókelő például úgy fogalmazott, hogy éppen az a legnagyobb probléma, ha egy feleség nem fogadja el, hogy otthon a helye, a férje oltalma alatt.

A szervezők azért döntöttek a pártalapítás mellett, mert a már létező ultraortodox mozgalmak szerint nem helyénvaló, hogy a nők politizáljanak; úgy van rendjén, ha a férfiak képviselik őket a parlamentben is.

A 120 tagú jeruzsálemi parlamentnek jelenleg 27 női képviselője van, számuk várhatóan emelkedni fog a jövő heti választások után.

http://www.youtube.com/watch?v=jN2_8vJkMSM

Forrás: euronews.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp