5 zsidó anya, akik beírták magukat a történelembe

Aviva Shali, Bella Abzug, Janet Yellen, Ruth Bader Ginsburg, Golda Meir. Nem tudod, kik ők? Pedig érdemes lenne! 1. Aviva Shalit

Aviva Shalit az izraeli hadseregben szolgált és a Hamasz által foglyul ejtett Gilad Shalit édesanyja. A fia fogsága ideje alatt Aviva a férjével együtt petíciókat írt az izraeli és külföldi kormányoknak, tiltakozásokat, tüntetéseket szervezett a világ különböző pontjain, gyakorlatilag több millió zsidó támogatását szerezte meg fia ügyéhez. Gilad Shalitot végül 2011 októberében engedték szabadon 5 év fogság után, cserébe 1027 palesztin foglyot adtak át az izraeliek, többek között olyan embereket is, akiket többszörös gyilkossággal, terrorcselekmények elkövetésével vádoltak.

2. Bella Abzug

Bella Abzug volt az első zsidó nő, akit képviselőnek választottak meg az Egyesült Államokban, fontos nőjogi aktivista és nőmozgalmi vezető volt az 1960-as években. 1920. július 24-én született, egy hónappal azelőtt, hogy megszavazták a 19. módosító indítványt, amely megadta a nők szavazati jogát. Bella Abzug egyik alapítója volt a Nemzetközi Női Pártválasztmánynak Gloria Steinemmel és Betty Friedannal. 1971-ben sikeresen lobbizott azért, hogy nemzeti ünnep legyen a nők egyenlőségének napja.

3. Janet Yellen

2013 októberben Barack Obama elnök Janet Yellent jelölte az Amerikai Egyesült Államok központi banki rendszerének, a Federal Reserve-nek az élére, így ő lett az első nő, aki valaha betöltötte ezt a pozíciót. A zsidó közgazdásznő szorosan együttdolgozott Ben Bernanke volt FED elnökkel, hogy megmentsék az amerikai bankrendszert a 2008-as válság után. Yellennek kulcsfontosságú szerepe volt abban, hogy a FED kamatait rekord-alacsony szinten tartotta.

4. Ruth Bader Ginsburg

Ruth Bader Ginsburg fáradhatatlan elme, és a második nő, akit az amerikai Legfelsőbb Bíróság tagjai közé választottak. Ginsburg már régóta dolgozott nőjogi ügyvédként. Ginsburg gyakran szólalt fel a diszkrimináció ellen, amelyet a saját karrierje során is megtapasztalt. Egy helyen azt írta: „nőnek, zsidónak és anyának lenni egyszerre, túl sok pofont jelentett”.

5. Golda Meir

Izrael első női miniszterelnöke 1978. december 8-án halt meg. Jóval Margaret Thatcher előtt már a politika „vas lady”-jeként ismerték, manapság Hillary Clinton és Angela Merkel mérhető hozzá. Erős akaratú volt, kitartó és konok. „Magas volt és rendkívül puritán kinézetű, a kemény élet meglátszott az arcán”, írta a BBC News egyik újságírója. „Őszinte személyiség volt, egyenes és nyílt, ő volt az izraeli ember megtestesítője a világ szemében.”

Forrás: jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp