Érdekességek a Holt-tengerről

Kihagyhatatlan része egy izraeli utazásnak a Holt-tenger meglátogatása, és nemcsak híres termékei miatt. A Holt-tenger nemcsak sóban és ásványi anyagokban gazdag, hanem színes múltra tekint vissza, valamint egészségügyi szempontból sem elhanyagolható helyszín. Néhány érdekességet közlünk alább.

1. Tengerszinttel kapcsolatos adatok

A Holt-tenger felszíne a tengerszint alatt 400 méterrel terül el, ezzel a világ legmélyebben fekvő tavának számít.

2. Mi van a mélyben? 

A Holt-tenger a világ legmélyebb (330 méter) hiperszalin tava, ami azt jelenti, hogy jelentős szódium-kloridot és egyéb ásványai sókat tartalmaz a vize. A Holt-tenger sószintje sokkal magasabb, mint az óceánoké.

3. Sótartalom

A Holt-tenger a világ egyik legsósabb vize (33,7%-os sótartalommal). Azonban a Türkmenisztánban található Kara-Bogaz-öböl, az afrikai Dzsibuti Assal-tava, és az Antarktiszon elhelyezkedő néhány más hiperszalin tó – például a Don Juan-tó – még a Holt-tengernél is sósabb.

4. Fenntartja az embert a felszínen

A rendkívül magas sótartalmának köszönhető természetes felhajtóerő miatt az ember könnyedén lebeghet a Holt-tengerben. Ebből a szempontból nagyon hasonló az USA-ban található Nagy Sóstóhoz.

5. Halott környezet

A Holt-tenger 8,6-szor sósabb, mint az óceán. Ez nem teszi lehetővé, hogy állatfajok éljenek benne. Innen kapta a nevét is. A magas sótartalom miatt sem halak, sem növények nem élnek benne, csak néhány baktérium és gombafajta.

6. Gyógyító hatás

A Holt-tengernél komoly egészségügyi ipar alakult ki. Kutatások és kezelések is folynak itt, például a víz ásványi anyag tartalmát, vagy a levegőben lévő pollenek alacsony arányát,  illetve az alacsonyabb ultraviola sugárzást is vizsgálják.

7. Menedék

A Bibliában a Holt-tenger volt Dávid király búvóhelye. Ez volt a világ egyik első gyógycentruma is Heródes király idejében, és sokféle termék került ki innen az egyiptomi mumifikációhoz alkalmazott balzsamoktól kezdve a műtrágyaként használt hamuzsírig.

Forrás: jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp