Fénykép a velencei Ghetto Nuovo főteréről, 1930-as évek

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen. Támogasd te is Magyarország egyetlen civil zsidó szövetségét és magazinját.

    Támogatom»

Történelmi emlékeket néha nem ott kell keresni, ahol logikusan lenniük kellene, hanem meglepő helyeken bukkanhatunk kincsekre.

A velencei Ghetto Nuovo főteréről készült fényképet Munkácsi Ernő készítette az 1930-as évek elején. A kis jelekkel magyarázatot is fűzött a képhez, jelölései szerint az ‘x’ az 1575-ben épült Scuola Italiana, a ‘xx’ az 1529-ben létesített Scuola Grande Tedesca, míg a ‘xxx’ a hires Banco Rosso épülete. A képet sok más, Itália hajdani zsidó emlékeiről készített fényképpel együtt 1937-ben bemutatták a Magyar Zsidó Múzeum “Itália egyházművészeti emlékei” című kiállításon. A képek létét annak köszönhetjük, hogy Munkácsi Ernő, aki “civilben” a Pesti Izraelita Hitközség főügyésze volt, jogi munkássága mellett a zsidó művészettörténet lelkes amatőr kutatójaként dolgozott, és érdeklődése elsősorban az itáliai zsidók művészetének kutatására irányult. Végigkutatta az itáliai könyvtárakat, ezekről publikálta a “Miniatűrművészet Itália könyvtáraiban. Héber kódexek”, a “Livornói régiségek. Antiquitates Liburnenses”, a “Der Jude von Neapel” című köteteket. Munkásságának egyik elismerését jelzi, hogy a “Corpus Inscriptionum Judaicarum. Az ókori zsidóság feliratos történeti forrásai.” című kötetét a Vatikán jelentette meg 1940-ben. Kutatásai során amatőr fotósként végigfényképezte az itáliai zsidó emlékeket Anconában, Ferrarában, Firenzében, Livornóban, Padovában, Rómában, Rovigoban, Sienában és Velencében.

A velencei gettót 1516-ban hozták létre, Velence Canareggio kerületének egy kis szigetén. Zsidók csak itt élhettek, ami korlátozást és egyben bizonyos fokú védelmet is jelentett számukra. A gettó területén a többféle hátterű zsidó közösségek használatára öt különböző rítusú zsinagóga működött: a német (askenáz) zsidóknak a Scuola Grande Tedesca (1529), az itáliai (Scuola Italiana), az 1492-es kiűzést követően itt letelepedett hispániai zsidóknak a Scuola Spagnola, és a keleti szefárdoknak a Scuola Levantina. Ezek mellett működött még a négy család privát zsinagógájaként alapított Scuola Canton. A zsinagógák közül a fényképen látható a német és az itáliai, valamint a velencei zsidók három jeles bankháza.

Idén purimkor ellátogatunk a velencei zsidó negyedbe a MAZSIKE kirándulássorozatának első állomásaként, aki most nem tart velünk, az megnézheti Munkácsi Ernő valamennyi archív felvételét a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár flickr oldalán itt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp