Purim ’15 / ’75 – ünnepi programajánló

Purim ünnepét Ádár hónap 14. napján ünnepeljük, amely ebben az évben március 5. (csütörtökre) esik, előtte való nap március 4-én (szerda) este olvassuk fel Eszter könyvét, a Megillát Esztert a zsinagógákban. Alább néhány purimi programot ajánlunk.

Lágymányosi Bét Sálom zsinagóga
2015. március 4. szerda, 17:30 óra
Megila olvasás, majd buli
Pontos cím: Budapest XI. ker., Károli Gáspár tér 5.

Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem
2015. március 4. szerda, 18:30 óra
Dina koncert a Purimi ünnepség keretein belül. A koncerten a most készülő új Dina lemezről is hallhatóak majd dalok! A doboknál Dés András, a gitárnál Lamm Dávid, a furulyát Balázs Szokolay Dongó fújja és Diána Samu-Pandzarisz énekel!
Pontos cím: Budapest VIII. ker., Bérkocsis u. 2.

Az első nagy Purimi buli az Aurórában
2015. március 4. szerda, 19:30 óra
Megila olvasás és beszélgetés Darvas István rabbival, majd a HaGesher ad koncertet és DJ Eszter és a Femme-Squad zenél. Az esemény az Auróra, Bálint Ház, Dor Hadas, IKI, Marom és a Szochnut közös szervezésében valósul meg.
Pontos cím: Budapest VIII. ker., Aurórau. 11.

Purimi vigadalom a Lativval
2014. március 5. csütörtök, 15:30 óra
A Megila olvasást szeuda követi. Étkezést csak regisztrált személyeknek tudnak biztosítani! A szeuda díja 2000 forint, Lativosoknak 1000 forint. Koncert: Is…Real!Project formációja. Tombola is lesz. Regisztráció a szeudára: info@lativ.hu mail címen, vagy a 06 70 932 -8275-ös telefonszámon lehet.
Pontos cím: Budapest VI. ker., Andrássy út 59.

Újpesti zsinagóga
2015. március 5. csütörtök, 15:00 óra
BZSH Újpest-Rákospalotai körzet púrimi finomságok mellett Barta György zenés és Szikra László stand up comedy műsorával várja a vendégeket az Újpesti zsinagógába
Pontos cím: Budapest IV. ker., Liszt F.u.7. / a 3-as metró Újpest-városkapu állomásánál

Bálint Ház – Proaktív Purim, Fókuszban a nők – Milyen zsidó nőnek lenni?

2015. március 7. szombat, 15:00 óra

Purimkor fókuszban a nők! Groó Diana Regina című filmjének vetítése után, új utakon járó zsidó nőkről fog beszélni Balázs Gábor, kerekasztal-beszélgetésünkön pedig arról, lesz szó hogy milyen „Zsidó nőnek lenni”. Kovács Edit gender-kutatóval, Polnauer Flóra kántorral, Tikos Katalin családállítóval Wirth Judit (NANE) beszélget.

Pontos cím: Budapest VI. ker., Révay u. 16.

Mózes Ház – Csókold meg a Purim

2015. március 7., szombat, 18:00

Bár idén 4-e szerdára esik Purim és az este kötelező eleme a buli, ezért mi szombaton emlékezünk meg e nemes ünnepről 🙂 Lesz majd megillah olvasás Purival!!!, evés-ivás és parti is. Mivel korán kezdünk, ezért lesz idő elnézni más purimi eseményekre is, kezdhettek nálunk!

Cím: Petőfi Sándor utca (pontos helyszínért írni kell a szervezőknek a mozeshaz@gmail.com-ra.)

Mazel Tov – American House Party

2015. március 7., szombat, 22:00

Amerikai Házibulik hangulata a belváros közepén, a Wesselényi utcában! Welcome drink, jelmezverseny, különleges nyeremények. Music: American Pop / Rnb / Hip-Hop. Belépő: 1000 Forint

Pontos cím: Úri Muri, 1077. Budapest, Wesselényi utca 19.

Kiskunhalasi zsinagóga
2015. március 8. vasárnap, 10:00 órától
Program: Hámán füle és purimi maszk készítés; 12:15 órától ebéd; majd Mincha ima, peula a gyerekeknek, felnőtteknek rabbik előadása. 15:00 órától: Purimi kavalkád, jelmezes bevonulás, zsűri pontozása; Nógrádi Gergely és Zucker Immánuel kántorok koncertje; Tfilát ha derech
Pontos cím: Kiskunhalas, Petőfi u. 1.

A Komáromi Zsidó Hitközség – Menház
2015. március 8. vasárnap, 14:00 óra
Program: A Jazzrael együttes koncertje – Zsidó és izraeli dalok sajátos stílusban. Ének: Bíró Nóra, zongora: Jager Bandi. Kardos Péter zuglói főrabbi szól a zsidó vallás egyik legvidámabb ünnepéről. Ünnepi tombola.  Ünnepi finomságok. Minden jelmezben érkező gyermek ajándékot kap.
Pontos cím: Komárom (Komárno) Eötvös u. 15.

Dohány utcai zsinagóga körzet
2015. március 8. vasárnap, 14:00 óra
Az ünnepet dr. Frölich Róbert főrabbi nyitja meg. Fellépnek: Oszvald Marika, Faragó András és Koltai Róbert. A belépés díjtalan!
Budapest VII. ker, Wesselényi u. 7. / Goldmark Terem

Családi Puccos Purim Palota a Bálint Házban
2015. március 8. vasárnap, 15:00 órától
Eszter királynő és udvartartása hatalmas parádét tart a palotában. Találkozhattok Eszterrel, Ahasvérossal, Mordehájjal, Hámánnal és többi szereplővel is. Megnézhetitek és kipróbálhatjátok, hogy mivel töltik napjaikat a purimitörténet hősei. A palota pincéjében a páratlan Elvarázsolt Kastélytban ugrálhattok, hírneves sminkeseket, arcfestőket, kézműveseket hozattak a ti kedvetekért, kaszinót nyitnak, ahol mindenki szerencsét próbálhat, csodálatos maszkokat, és ékszereket készíthettek. A bálteremben táncmulatságot rendeznek, amelyen a zenét a Hahó együttes szolgáltatja.
Pontos cím: Budapest VI. ker., Révay u. 16.

Hegedűs Gyula utcai zsinagóga
2015. március 8. vasárnap, 15:30 óra
Purimi ünnepség és Gerendás Péter koncertje
Pontos cím: Budapest XIII. ker., Hegedűs Gyula u. 3.

Purim a Frankelben
2015. március 8. vasárnap, 16:00 óra
Közösségi álarcos buli és Somló Tamás koncert
Pontos cím: Budapest II. ker., Frankel Leó u. 49.

Hunyadi téri zsinagóga körzet
2015. március 8. vasárnap, 17:30 óra
Ünnepméltatás kicsiknek-nagyoknak Fináli Gábor rabbihelyettestől – A Benjámin-óvodások előadása Púrim van, hát zajongjunk címmel. Betanító pedagógus: Böcskei Andrea – Jazzrael trió: a zongoránál Jáger Bandi, hegedűn Farkas Izsák játszik, énekel Bíró Nóra – Garai Róbert előadóművész vidám prózája – Aradi Tibor és VFJ, Bon-bon- és Karinthy-díjas humoristák fergeteges show-ja! Konferanszié Kozma György kántor.

Pontos cím: Budapest VI. ker., Hunyadi tér 3. félemelet 3.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp