Nemzetellenességgel vádolják az Oscar-díjas lengyel filmet

Lengyelellenességgel vádolják hazájában a múlt vasárnapi hollywoodi Oscar-gálán a legjobb idegen nyelvű filmnek választott Ida című drámát.

Az alkotással kapcsolatos ellenérzések szinte borítékolhatóak voltak, tekintve, hogy Pawel Pawlikowski lengyel-brit rendező alkotása a lengyel történelem két sötét korszakát, a második világháborút és a korai kommunizmus éveit mutatja be, feltárva a lengyelországi zsidók, katolikusok és kommunisták közti kapcsolatot. A film főhőse egy fiatal apácajelölt, Ida, aki fogadalomtétele előtt tudja meg, hogy valójában zsidó származású, és szüleit egy lengyel parasztember gyilkolta meg a második világháború idején.

A lengyelek közül rengetegen örülnek a film kivételes sikerének: az ország államfője és kulturális életének meghatározó alakjai szerint az Oscar-díj elnyerése azt jelzi, hogy Lengyelország gazdag múltú filmművészete a reneszánszát éli. Sok lengyel azonban nehezményezi, hogy a filmben nincsenek németek, vagy bármilyen utalás arra, hogy a háború idején Lengyelországot megszállta a náci Németország, amely Európa-szerte gyilkolta a zsidókat.

A film kritikusai azt is problémásnak találják, hogy míg az alkotás nyíltan rámutat a lengyelországi antiszemitizmusra, addig egyetlen szó sem esik azokról a lengyelekről, akik hatalmas kockázatot vállalva segítették a zsidókat. “Az a néző, aki úgy ül be a filmre, hogy nem tud Lengyelország német megszállásáról és a zsidóellenes törvényekről, azt látja, hogy a lengyelek megölték a zsidókat” – írta Michal Szuldrzynski, a Rzeczpospolita című lengyel napilap újságírója.

Hozzátette: “igaz, ez is megtörtént. Sajnos több ezer esetben előfordult, hogy lengyel szomszédjaik beárulták és megölték a zsidókat. De a 20. század igazságához az is hozzátartozik, hogy lengyelek ezrei segítettek a zsidókon, és katolikusok százezrei haltak meg koncentrációs táborokban”.

Jaroslaw Kaczynski, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt elnöke az Ida győzelmével kapcsolatban úgy nyilatkozott, “lengyelként örül a sikernek”, de “sokkal boldogabb lenne”, ha az Oscar-díjat olyan alkotás kapta volna, amely azokról a lengyelekről szól, akik a háború idején hősiesen segítették a zsidókat.

A lengyel Rágalmazásellenes Liga arra kéri az Ida készítőit, tegyék egyértelművé, hogy Lengyelország német megszállás alatt állt 1939 és 1945 között, és a németek terve volt a zsidók kiirtása, és az a lengyel, akit rajta kaptak, hogy segít a zsidókon, nem csupán saját, hanem egész családja életét kockáztatta. A szervezet kezdeményezésének immár több mint 50 ezer támogatója van.

A rendező nem foglalkozik a vádakkal, és kitart amellett, hogy nem történelmi filmnek szánta az Idát.

Forrás: ujszo.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp