Hozz egy tárgyat!

A zsidó valláshoz és a hagyományos életmódhoz kapcsolódó tárgyi emlékek, fényképek, dokumentumok felajánlását kéri gyűjteménye számára a Néprajzi Múzeum. Nem antik kegytárgyakat, nemesfém judaikákat várnak elsősorban, hanem a zsidó hétköznapok és ünnepek tárgyi és képi emlékeit, akár a közelmúltból is. A gyűjtés március 5-én lesz, de egyeztetés alapján máskor is várják a felajánlásokat.

A Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című kiállításon látható a múzeum “zsidó gyűjteménye”, de az előkészítő munka a kollekció hiányosságára is rávilágított. A gyűjtemény egy része zsinagógában használt rituális tárgy, mint a sófár, a tóraköpeny, a tóramutató vagy a hetiszakasz-tábla. A zsidó háztartás jellegzetes kellékei – barchesztakarók és fűszertartók, hanukiák, trenderlik, szédertálak – is szép számmal vannak képviselve, és a múzeum őriz néhány igazi különlegességet is, mint például a halica-szertartás félpár bocskorát. A Néprajzi Múzeum gyűjtési körébe természetesen ez utóbbiak szorosabban kapcsolódnak, a felhívás, kérés is főleg ilyen tárgyakra irányul.

Bocskor (chaliza cipő) Sopronkeresztúr, Grünbaum Gyula gyűjtése, 1911.
Bocskor (chaliza cipő) Sopronkeresztúr, Grünbaum Gyula gyűjtése, 1911.

A hagyományos zsidó élet olyan fontos emlékei hiányoznak a gyűjteményből, mint a szombati gyertyatartópár, a lakodalmi áldás, a gyermekágyas tábla, az amulett, a hímzett széderterítő vagy a zsidó férfiak egykor általánosan használt kapedlije. A rítusokhoz kapcsolódó tárgyak mellett olyan használati eszközöket is várnak, amelyeknek zsidó vonatkozásai vannak.

A szervezők arra kérik mindazokat, akik ilyen típusú tárgyaikat a múzeumnak ajándékoznák, hogy jöjjenek el március 5-én, a Néprajzi Múzeum Napjára.

FONTOS, hogy nem antik kegytárgyakat, nemesfém judaikákat vár tehát elsősorban a múzeum, hanem a zsidó hagyományok által meghatározott hétköznapok és ünnepek tárgyi és képi emlékeit, akár a közelmúltból is. Különösen értékesek lehetnek a múzeum számára az adatokkal, személyes történetekkel együtt őrzött relikviák. A Néprajzi Múzeum munkatársai felajánlásaikat archiválják, megőrzik, tudományosan feldolgozzák és közzéteszik.

Március 5-én 15-18 óráig az első emeleten, a díszterem előtti galérián várják a felajánlókat, de előzetes egyeztetés után máskor is lehet jönni.

További felvilágosítás:

Sedlmayr Krisztina: sedlmayr@neprajz.hu
Gebauer Hanga: gebauer@neprajz.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp