Az oltások mellett kampányol internetes könyvklubjában Mark Zuckerberg

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Mark Zuckerberg január elején indította útjára online könyvklubját, a Year of Books-ot, melyben kéthetente egy-egy új kötetet javasol olvasásra. Hatása vitathatatlan, rögtön az első könyvet például 44 ezer hellyel repítette előrébb az Amazon-listán. Zuckerberg mostani választása nagy eséllyel óriási vitát fog kiváltani (Eula Biss: On Immunity: An Inoculation) ugyanis azt kutatja, miért tartanak annyira az emberek az oltásoktól.

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg

Zuckerberg mindenesetre már megadta az alaphangot, amikor közölte, hogy a maga részéről fontosnak és időszerűnek tartja a témát: “A tudomány álláspontja világos: az oltások hatnak, és mindenki egészsége számára fontosak”. A Facebook-alapító szerint a választott könyv annak jár utána, hogy egyes emberek miért vonják kétségbe az oltások hasznosságát, majd a szerző logikusan levezeti benne, hogy ezek a félelmek miért megalapozatlanok, és az oltások szerinte miért hatékonyak és biztonságosak. A könyvet kutatók és olyan barátai ajánlották Zuckerberg figyelmébe, akik a közegészségügyben dolgoznak. A téma már csak azért is aktuális, mert az Egyesült Államokban a kanyarós megbetegedések száma jelenleg évtizedes csúcsokat döntöget.

A Year of Books elnevezésű internetes könyvklubnak jelenleg 186 ezer tagja van, az olvasmányt mindig Zuckerberg választja ki, de lehet neki javasolni könyveket. A Facebook-alapító azt szeretné, ha a kiválasztott könyvekkel még többet tanulhatnánk egymás kultúrájáról, vallásáról, a történelemről, az új technológiákról.

Az első könyv Moisés Naím The End of Power című kötete volt, amely a hatalom, a hatalmi központok eltolódásait és változásait veszi górcső alá. Hála Zuckerberg választásának Moisés Naím könyve a 44,369. helyről a tízedik helyre ugrott a hét első napjának reggelére. A kötet ekönyv-változata pedig a 191,086. helyről a harmincnegyedikre lépett előre.

Naím, a Foreign Policy korábbi szerkesztője a Washington Post arról beszélt, hogy nagyon megdöbbent, de nagyon örült, hogy Zucerberg megteremtette a lehetőségét, hogy ötletei szélesebb közönséghez is eljuthassanak. A könyv 2013-ban jelent meg, és már publikálásának évében pozitív kritikákat kapott.

Könyvklubjával Zuckerberg olyan elődökhöz csatlakozott, mint Jon Stewart, Stephen Colbert, és persze Oprah Winfrey.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp