Az oltások mellett kampányol internetes könyvklubjában Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg január elején indította útjára online könyvklubját, a Year of Books-ot, melyben kéthetente egy-egy új kötetet javasol olvasásra. Hatása vitathatatlan, rögtön az első könyvet például 44 ezer hellyel repítette előrébb az Amazon-listán. Zuckerberg mostani választása nagy eséllyel óriási vitát fog kiváltani (Eula Biss: On Immunity: An Inoculation) ugyanis azt kutatja, miért tartanak annyira az emberek az oltásoktól.

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg

Zuckerberg mindenesetre már megadta az alaphangot, amikor közölte, hogy a maga részéről fontosnak és időszerűnek tartja a témát: “A tudomány álláspontja világos: az oltások hatnak, és mindenki egészsége számára fontosak”. A Facebook-alapító szerint a választott könyv annak jár utána, hogy egyes emberek miért vonják kétségbe az oltások hasznosságát, majd a szerző logikusan levezeti benne, hogy ezek a félelmek miért megalapozatlanok, és az oltások szerinte miért hatékonyak és biztonságosak. A könyvet kutatók és olyan barátai ajánlották Zuckerberg figyelmébe, akik a közegészségügyben dolgoznak. A téma már csak azért is aktuális, mert az Egyesült Államokban a kanyarós megbetegedések száma jelenleg évtizedes csúcsokat döntöget.

A Year of Books elnevezésű internetes könyvklubnak jelenleg 186 ezer tagja van, az olvasmányt mindig Zuckerberg választja ki, de lehet neki javasolni könyveket. A Facebook-alapító azt szeretné, ha a kiválasztott könyvekkel még többet tanulhatnánk egymás kultúrájáról, vallásáról, a történelemről, az új technológiákról.

Az első könyv Moisés Naím The End of Power című kötete volt, amely a hatalom, a hatalmi központok eltolódásait és változásait veszi górcső alá. Hála Zuckerberg választásának Moisés Naím könyve a 44,369. helyről a tízedik helyre ugrott a hét első napjának reggelére. A kötet ekönyv-változata pedig a 191,086. helyről a harmincnegyedikre lépett előre.

Naím, a Foreign Policy korábbi szerkesztője a Washington Post arról beszélt, hogy nagyon megdöbbent, de nagyon örült, hogy Zucerberg megteremtette a lehetőségét, hogy ötletei szélesebb közönséghez is eljuthassanak. A könyv 2013-ban jelent meg, és már publikálásának évében pozitív kritikákat kapott.

Könyvklubjával Zuckerberg olyan elődökhöz csatlakozott, mint Jon Stewart, Stephen Colbert, és persze Oprah Winfrey.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp