Két és félmillió példányban jelenik meg a Charlie Hebdo legújabb száma a mai napon

Két és félmillió példányban, címlapján Újraindul felirattal jelenik meg szerdán a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap. A január 7-i merénylet óta a lap előző száma 8 millió példányban kelt el a világban, ez rekordnak számít a francia sajtó történetében, s az újság hússzorosára növelte előfizetői számát, amely immár meghaladja a 200 ezret.

Az 1179. lapszám, amely az élet rendes kerékvágásba való visszatérésről szól, szerdán jelenik meg 2,5 millió példányban. “Ennek a számnak a lényege, hogy kimondja: az élet megy tovább” – mondta a Libération című napilapnak Riss karikaturista, a Charlie Hebdo új lapigazgatója, akit a jobb vállán ért egy lövedék a támadásban.
A piros hátterű címlapon egy, a Charlie Hebdót szájában tartó kiskutyát egy vicsorgó falka üldöz a BFM francia hírtelevízió mikrofonjának kíséretében. A vérebek között Marine Le Pennek, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökének, Nicolas Sarkozy volt jobboldali államfőnek, a pápának és egy fogai között kalasnyikovot tartó terroristának a kutyakarikatúrája is látható.

A rajzot Luz készítette, aki örül, hogy sikerült “vidám dolgot” alkotnia. “Jó volt állatokat rajzolni. Főleg kutyákat, mert azok felelőtlen és alázatos állatok. Felelőtlen maga a Charlie Hebdo, alázatosak pedig a többiek, akik futnak utána” – magyarázta a karikaturista.

A lapban interjú olvasható Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszterrel, írások jelennek meg a koppenhágai merényletekről, a kerítéssel megvádolt Dominique Strauss-Kahnról, a Nemzetközi Valutaalap volt főigazgatójáról, a közelmúltban történt elzászi zsidó sírgyalázásról, a francia Mezőgazdasági Szalonról, az influenzajárványról és a lap szokásához híven számos egyéb aktuális kérdésről.

Az új lapszámban két új karikaturista is bemutatkozik: az algériai Dilem és Pétillon, aki a másik nagy szatirikus hetilaptól, a Le Canard Enchainétől igazolt át a Charlie Hebdóhoz, amelynek öt karikaturistája halt meg a támadásban.

A merénylet óta a lap csak egyszer jelent meg, január 14-én a “túlélők számával”, amelyben a meggyilkolt karikaturisták utolsó rajzai is láthatók voltak. A lapszám 8 millió példányban kelt el a világban, amely rekordnak számít a francia sajtó történetében, s az újság hússzorosára növelte előfizetői számát, amely immár meghaladja a 200 ezret. A merénylet előtt alig 10 ezer előfizetővel rendelkező lap az utóbbi években 60 ezer példányban jelent meg, s abból 30 ezer példány kelt el az újságosoknál.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp