Lelőtték a támadót a koppenhágai kettős merénylet után

Szombaton először egy szólásszabadságról tartott vitadélutánnak helyszínt adó kávézóra zúdított golyózáport egy merénylő, egy embert ölve és hármat sebesítve meg, majd a központi zsinagógánál lőtt fejbe valakit. A rendőrök vasárnap hajnalban végeztek vele. Dániában nem csukják le a hazatérő dzsihádistákat, hanem segítenek nekik visszailleszkedni a társadalomba.
A helyi hatóságok vasárnap reggel ötkor jelentették be, hogy agyonlőttek egy férfit a koppenhágai Nørrebro pályaudvar mellett, ahol tüzet nyitott rájuk hajtóvadászat közben azután a kettős merénylet után, amely szombaton rázta meg a dán fővárost. Tegnap először egy vitadélutánnak helyszínt adó kávézóra, a Krudttoendenre zúdított golyózáport egy merénylő, a vitadélután egy résztvevőjét ölve és három rendőrt sebesítve meg, majd órákkal később, éjfél után a Krystalgade utcában lévő központi zsinagógánál lőtt agyon valakit és sebesített meg két rendőrt.

A merénylő személyazonosságáról a hatóságok nem hoztak nyilvánosságra információkat, de a dán sajtóban megszellőztetett hírek szerint a férfit Omar Abdel Hamid el-Husseinnek hívták. Dániában született, huszonkét éves volt, illegális fegyverviselés és bűnszervezetben való részvétel miatt ült börtönben is. Nemrég szabadult. Rendőrségi részről mindezt a nyomozás érdekeire hivatkozva nem erősítették meg. Husseinről itt lehet megnézni egy képet.

A Krudttoenden elleni merényletben a célpont minden valószínűség szerint a svéd karikaturista, Lars Vilks volt, aki a 2007-ben vonta magára az iszlamista szélsőségesek haragját egy Mohamed prófétát kutya testében megörökítő rajzzal. Vilks ép bőrrel megúszta a kávézóra zúdított golyózáport.

Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök vasárnap reggel részvétét fejezte ki, és a merényletet egyértelműen terrorista támadásként ítélte meg.

A Krudttoenden kávézónál végrehajtott merénylet halálos áldozata az 55 éves dán filmrendező, Finn Nørgaard, a konferencia egyik résztvevője volt. A központi zsinagógánál egy fiatal önkéntest, a 37 éves Dan Uzant lőtték agyon egy bármicvó alatt, amelyre 80 ember ment el.

A két merénylet óta Koppenhága belvárosában hatalmas a rendőri készültség, az utcákon kommandósok cirkálnak, a levegőben helikopterek köröznek.

Francois Hollande francia államfő szerint egyértelmű, hogy van kapcsolat a Charlie Hebdo elleni merénylet és a dán támadás között, ami nem jelenti azt, hogy egy hálózatról van szó, hanem azt, hogy ugyanaz az eltökéltség vezérli a terroristákat. „Arra támadnak, ami a lényegünket jelenti, ami meghatároz minket, ez pedig a szabadság, a jog, a védelem értékei, amelyek minden állampolgárt meg kell, hogy illessenek, függetlenül vallásuktól” – mondta.

felvétel a feltételezett elkövetőről
felvétel a feltételezett elkövetőről

Dániában nem csukják le a hazatérő dzsihádistákat. Azt gondolják ugyanis, hogy az otthoni diszkrimináció ugyanolyan probléma, mint a terroristák toborzása. Ingyenes pszichológiai tanácsadást adnak, és segítenek elhelyezkedni (munkát, iskolát találni) a hazatérőknek.

Persze nem minden dán ért egyet a módszerrel. „A probléma maga az iszlám, ami maga is radikális, nem lehet sok muszlimot egy keresztény országba integrálni” – mondta Marie Krarup, a nacionalista Dán Néppárt képviselője.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp