„Kétszáz oldal semmi” – kiborultak Schmidt Mária anyagától

A Sorsok Háza kiállításának koncepcióját tartalmazó kétszáz oldalas anyagból több mint százhetvenet elfoglal a fotókat, térképeket, táblázatokat tartalmazó melléklet. Maga a koncepció tehát nem egészen harminc oldalt tesz ki, állítja a Népszabadság, a lap birtokába jutott dokumentum alapján. Egyelőre név nélkül mondta el benyomásait két szakértő. „Elképesztő, ez nem nevezhető koncepciónak” – jelentette ki egyikük. Hasonló megállapítást tett másikuk is: „Ez egy komolytalan, rossz kép- és iratválogatás, nem pedig koncepció.”

Karsai László a nevét is vállalta. „Kétszáz oldal semmi” – első olvasatra a történész így minősítette „a koncepciónak nevezett papírgyűjteményt”. Hosszan sorolta a kifogásait. Az anyagba, amely szerinte tárgyi tévedéseket is tartalmaz, az áldozatok és az embermentők bekerültek ugyan, az elkövetők viszont jórészt hiányoznak. Miként a történelmi előzmények is.

Sorok Háza (Fotó: Mirkó István / Népszabadság)
Sorok Háza (Fotó: Mirkó István / Népszabadság)

Kormányhoz közeli információk alapján a Sorsok Háza építését várhatóan március végéig befejezik a Józsefvárosi pályaudvar helyén (a beruházásra eddig mintegy 6,6 milliárd forintot biztosított a kormány).

Nagy kérdés azonban, hogy az intézmény mikor lesz látogatható. A kormány mindenképpen konszenzust szeretne: továbbra is érvényes Lázár ígérete, hogy a zsidó szervezetek jóváhagyása nélkül nem nyitják meg a Sorsok Házát. A múlt héten Heisler András, a Mazsihisz elnöke annyit mondott, hogy várják a koncepciót.

Heisler most megerősítette, hogy a napokban a Mazsihisz is megkapta az anyagot, jelenleg szakértők tanulmányozzák. Amíg nem alakítják ki álláspontjukat, addig ő sem szeretne nyilatkozni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp