Auschwitzi őr pere kezdődik Németországban tavasszal

Legalább 300 ezer ember halála tapad a 93 éves Oszkár Groening volt auschwitzi őr kezéhez. Idén tavasszal bíróság elé állítják Németországban. A becslések szerin több mint 425 ezer ember deportáltak Auschwitzba 1944 májusa és júliusa között, és közülük legalább 300 ezren haltak meg a tábor gázkamráiban.

Oskar Groening
Oskar Groening

Groeninget Auschwitz könyvelőjeként emlegetik. Ő számolta össze a rabok bőröndjéből előkerült papírpénzeket, és az ügyész szerint az illetékes náci SS vezetőknek továbbította. Ő volt továbbá az, aki a korábbi rabok csomagjait eltüntette, hogy az újonnan érkezők ne gyanakodjanak arra, mi folyik a táborban.

Az ügyész szerint Groening pontosan tudta, hogy a zsidókat és más rabokat rögtön az érkezésük után kivégezték Auschwitz gázkamráiban. A férfi 2005-ben azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy látta a gázkamrákat, a krematóriumokat, a tüzet. „Ott voltam a peronon, amikor a szelektáltak, ki menjen a gázkamrákba”, mondta.

Groening pere áprilisban kezdődik az észak-németországi Lüneburgban, ahol holokauszttúlélőket és rokonaikat is meghallgatják majd az ügyben.

Ezzel párhuzamosan a német hatóságok kihallgatják a 93 éves Hilde Michniát is Hamburgban. Michnia SS őrként szolgált Bergen Belsenben és segített kiüríteni a tábort a Szövetséges csapatok megérkezése előtt a háború végén. A rabok erőltetett menetben haladtak, és legalább 1400 ember vesztette életét útközben. Michnia tagadja a vádakat, azt állítja, hogy csak a haláltábor konyháján dolgozott.

Hilde Michnia
Hilde Michnia
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp