Benedict Cumberbatch: terjesszék ki az Alan Turing által kapott királyi kegyelmet

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Benedict Cumberbatch brit színész és mások nyílt levélben fordultak a brit kormányhoz, amelyben kérték: terjesszék ki a királyi kegyelmet mindazon 49 ezer meleg és biszexuális férfira, akiket a múltban elítéltek a ma már nem létező közerkölcsöt sértő törvény alapján. Turing emberek millióit, köztük zsidók életét mentette meg a II. világháborúban, mégis meghurcolták azért, mert a saját neméhez vonzódott. Végül 42 éves korában öngyilkos lett. Cumberbatch ahhoz a több mint 40 ezer emberhez csatlakozott, akik már aláírták a levelet. A színészt idén Oscar-díjra jelölték Alan Turing brit matematikus, a mesterséges intelligencia atyja megformálásért a Kódjátszma című filmben, amelyet a III. Budapesti Zsidó Filmfesztivál is bemutatott és már látható a magyar mozikban is.

Benedict Cumberbatch Alan Turing szerepét alakítja a Kódjátszma című filmben
Benedict Cumberbatch Alan Turing szerepét alakítja a Kódjátszma című filmben

Alan Turing, a nácik Enigma kódjának megfejtője volt, neki köszönhetően a szövetségesek számos náci hadititok birtokába jutottak. Turing nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a II. világháború nem húzódott el tovább, így emberek millióit, köztük zsidók életét mentette meg. A matematikus azonban saját neméhez vonzódott, de hajlamát titkolta, mert a korabeli Nagy-Britanniában ezért börtönbüntetés járt. Karrierjét derékba törte, amikor kiderült mássága, vád alá helyezték és elítélték, a börtönbüntetés és az önkéntes kémiai kasztráció közül az utóbbit választotta. Két évvel később, néhány nappal 42. születésnapja előtt holtan találták otthonában, valószínűleg öngyilkosságot követett el. A brit kormány 2009-ben bocsánatot kért Turingtól, majd javaslatára II. Erzsébet 2013-ban királyi kegyelmet adott a tudósnak.

A levélírók felszólítják a brit királyi család tagjait is, hogy támogassák kampányukat a kegyelem érdekében. Felhívták a figyelmet arra, hogy még 15 ezer olyan ember él Nagy-Britanniában, akit másságuk miatt ítéltek el a második világháború után, amikor a homoszexualitást büntették.

Alan Turing
Alan Turing

A levelet mások között aláírta Rachel Barnes, Turing unokahúga, Morten Tyldum, a Kódjátszma rendezője, Stephen Fry színész és Peter Tatchell neves brit emberi jogvédő.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp