Benedict Cumberbatch: terjesszék ki az Alan Turing által kapott királyi kegyelmet

Benedict Cumberbatch brit színész és mások nyílt levélben fordultak a brit kormányhoz, amelyben kérték: terjesszék ki a királyi kegyelmet mindazon 49 ezer meleg és biszexuális férfira, akiket a múltban elítéltek a ma már nem létező közerkölcsöt sértő törvény alapján. Turing emberek millióit, köztük zsidók életét mentette meg a II. világháborúban, mégis meghurcolták azért, mert a saját neméhez vonzódott. Végül 42 éves korában öngyilkos lett. Cumberbatch ahhoz a több mint 40 ezer emberhez csatlakozott, akik már aláírták a levelet. A színészt idén Oscar-díjra jelölték Alan Turing brit matematikus, a mesterséges intelligencia atyja megformálásért a Kódjátszma című filmben, amelyet a III. Budapesti Zsidó Filmfesztivál is bemutatott és már látható a magyar mozikban is.

Benedict Cumberbatch Alan Turing szerepét alakítja a Kódjátszma című filmben
Benedict Cumberbatch Alan Turing szerepét alakítja a Kódjátszma című filmben

Alan Turing, a nácik Enigma kódjának megfejtője volt, neki köszönhetően a szövetségesek számos náci hadititok birtokába jutottak. Turing nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a II. világháború nem húzódott el tovább, így emberek millióit, köztük zsidók életét mentette meg. A matematikus azonban saját neméhez vonzódott, de hajlamát titkolta, mert a korabeli Nagy-Britanniában ezért börtönbüntetés járt. Karrierjét derékba törte, amikor kiderült mássága, vád alá helyezték és elítélték, a börtönbüntetés és az önkéntes kémiai kasztráció közül az utóbbit választotta. Két évvel később, néhány nappal 42. születésnapja előtt holtan találták otthonában, valószínűleg öngyilkosságot követett el. A brit kormány 2009-ben bocsánatot kért Turingtól, majd javaslatára II. Erzsébet 2013-ban királyi kegyelmet adott a tudósnak.

A levélírók felszólítják a brit királyi család tagjait is, hogy támogassák kampányukat a kegyelem érdekében. Felhívták a figyelmet arra, hogy még 15 ezer olyan ember él Nagy-Britanniában, akit másságuk miatt ítéltek el a második világháború után, amikor a homoszexualitást büntették.

Alan Turing
Alan Turing

A levelet mások között aláírta Rachel Barnes, Turing unokahúga, Morten Tyldum, a Kódjátszma rendezője, Stephen Fry színész és Peter Tatchell neves brit emberi jogvédő.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp